Trabzon İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Trabzon, şifalı su kaynakları bakımından Türkiye’nin en zengin illeri arasında yer alır. Genelde sodyum ve kalsiyum bikarbonatlı, sülfat ve klorür içeren sulardır. Bazılarında karbondioksit oranı yüksektir.

Her biri birbirinden değerli olan bu sular, hemen hemen bütün il sathına dağılmış durumdadır. Başlıcaları şunlardır:

Hadi Maden Suyu, Çaykara ilçesindedir. Sürmene Maden Suyu Sürmene, Tonya Maden Suyu Tonya ilçelerinin şifalı suları arasında yer alır. Uçarsu Maden Suyu, Akçaabat’ın Uçarsu beldesindedir. Simenler Maden Suyu ile Karadağ Maden Suyu, Vakfıkebir ilçesinde bulunur. Bu sular, sindirim sistemine ve böbreklere iyi gelen sulardır.

Ziyaret Suyu ile Bereketli Köyü Suyu, Araklı ilçesindeki iki ünlü su kaynağıdır. Yöre halkının sıkça yararlandığı bu içmeler, böbrek taşları için şifa kaynağı olmuştur. Trabzon’un Yomra ilçesinde de iki maden suyu kaynağı, Saraylar Maden Suyu ile Ayazma Maden Suyu bulunur.

Ziyaret Gölü Maden Suyu ile Yazılıtaş İçmesi de Maçka ilçesindedir. Ama Maçka denildiğinde, yerli ve yabancı turistler tarafından şifalı bir su olarak nitelenen Sumela Meryemana Manastırı Şifalı Suyu akla gelir.

Altmdere Vadisi Milli Parkı içinde bulunan, Karadağ’ın yamacında yer alan bu tarihi manastırın merdivenlerle inilen bahçesinde, 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş ufak binalar ve kesme taşlardan yapılmış havuzlu bir çeşme vardır. Çeşme suyunun şifalı olduğu söylencesinin, içinde yer aldığı kutsal mekânla ilintisinin bulunduğu bilinse bile, bugün yurdumuzun en önemli turistik değerlerinden sayılan Sumela Manastırını ziyaret eden binlerce kişi tarafından aynı şifa umuduyla kullanıla gelen bir su olduğunu da kabullenmek gerekir.

Trabzon’un en ünlü suyu ise, Kisarna Maden Suyu‘dur. Kaynak, il merkezine8 kilometreuzaklıkta, Kisarna köyündedir. Bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği 80 metreyi bulur.

Sodyum ve kalsiyum bikarbonatlı, sülfatlı ve karboga-zöz bir sudur. Temperatürü15°C, radyoaktivitesi 62 eman, pH değeri 6.2’dir. İçme tedavisi; mide ve bağırsak hastalıkları ile karaciğer, safra yollan ve böbrek hastalıklarında tavsiye edilir.

Kisarna Maden Suyu, Ortaçağ’dan beri Avrupa ülkelerine sevk edilen ünlü bir sudur. Günde 3000 litrelik potansiyele sahip bulunan bu şifalı su, kaynağında içme olarak kullanıldığı gibi, şişelenerek halkın istifadesine de sunulmaktadır.

Kaynağın bulunduğu yer, Trabzonluların yaz günlerinde rağbet ettiği mesirelik yerlerden biridir. Çok sayıda sosyal tesis, ziyaretçileri ağırlamak hususunda birbirleriyle yarış ederler. 11 merkezine yakınlığı en büyük avantajıdır.

Trabzon il ve ilçelerindeki şifalı sular hakkında bilgi edinmek isteyenler, bölgede bulunan konaklama tesisleri arasından bir tercih yapmak durumunda kalanlar, Trabzon Turizm Danışma Bürosu’na müracaat edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir