Şırnak İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Şırnak ilinde, sayıca az olmasına karşın, nitelikli kaplıca ve içmelerin bulunması dikkati çeker. Bunlar arasında en ünlüsü Zümrüt Kaplıcası’dır.

Zümrüt Kaplıcası; Beytüşşebap ilçesine4 kilometreuzaklıkta, Ilıcak ‘Hamam’ köyü sınırları içindedir. 11 merkezine uzaklığı110 kilometrekadardır.

Kaplıcanın bulunduğu alanda, Urartu, Asur, Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserler göze çarpar. İlk kullanım tarihi Asurlu’lara kadar uzanan bu kaplıcalar, tarihin en eski kaplıcalarındandır. Roma döneminde üne kavuşmuş ve kutsallaştırılmıştır. Civarda bulunan çok sayıda Roma devri hamam kalıntısı, bu düşünceyi doğrulamaktadır.

Kaplıcanın suyu, sodyum bikarbonatlı ve kükürtlüdür. Banyo tedavisi; eklem romatizmalarında, kalp yetmezliğinde, nevralji, nevrit ve başta kısırlık olmak üzere muhtelif kadın hastalıklarında yararlıdır. Beytüşşebap İçmeleri diye de ünlenmiş olan içmelerinden, mide ve bağırsak hastalan faydalanırlar.

İlgili makamların 1974 yılında devreye girmesiyle sağlık turizmine kazandırılan Zümrüt Kaplıcalarında; ikisi açık, biri kapalı olmak üzere üç büyük tedavi havuzu, çok sayıda sıra ve özel banyolar bulunmaktadır. Alandaki sosyal ve yardımcı tesisler her türlü ihtiyacı karşılayacak seviyededir. Konaklama ise; 20 odada 50 yatak kapasitesiyle hizmet veren motelinde yapılabilir. Ayrıca civarda çok sayıda konaklama tesisi bulunur.

Bestemeremi Kaplıcası ise, il merkezinin15 kilometredoğusunda, Dereler köyündedir. Çevresi yeşillik içinde olan kaplıcaya ulaşım bazı aylarda sorun yaratmaktadır. Yöre halkının rağbet gösterdiği kaplıcanın suyu, her türlü romatizmal hastalıklar için yararlıdır.

Şırnak ilinde mevcut şifalı su kaynaklarından yararlanmak isteyenlerin, gerek ulaşım, gerekse konaklama olanakları konusunda Şırnak ve Habur’daki Turizm Danışma Bürola-rı’na başvurarak önceden bilgi almalarında yarar vardır.

Comments are closed.