Demre İçmesi

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Demre ‘Kale’ bucağında ise, bir başka ünlü su, Demre İçmesi bulunmaktadır. Kaş’a 39, Demre’ye 5 kilometre uzaklıktaki bu su, bucak merkezi¬nin güneyindeki Çayağzı mevkiindedir. İçerikleri birbirine çok benzeyen iki kaynaktan, yani Çamurlu Kaynağı ile Barut-lu Kaynağı’ndan kaynamaktadır. Doğu yamacında olana ‘Bur-guç Suyu’ da denmektedir.
Birinci kaynak; klorür, sodyum, magnezyum, bromür ve kükürtlü hidrojenli, ikinci kaynak; klorür, sodyum, bromür, hidrojen sülfürlüdür. Her ikisinin temperatürü 15°C, pH değe¬ri ise 7.4’dür.
Demre içmesi; debisi çok bol olan bir sudur. Total mine¬rali zasyo nu 11 gramın üstündedir. Kalevi ve toprak kalevili, tuzlu, hafif kükürtlü bir maden suyudur. Sindirim sistemi üzerinde laksatif etkisi vardır. Az miktarda alındığı takdirde, mideden başlamak üzere bütün gastro-intestinal sistemin ve annekslerinin motor ve sökretuvar fonksiyonlarını hızlandı¬rır. Organizmadan su çeker ve dışarı atar. Bu nedenden dola¬yı rezolütif özelliği göz önüne alınarak uygulanmalıdır. Lak¬satif etkisi, bazı bağırsak parazitlerinin dışarı atılmasında ya¬rarlı olabilir.
Özellikle yaz aylarında çok kalabalık olan içme alanının çevresi, beton duvarlarla çevrili olup, suyun içilmesi için çok sayıda çeşme yapılmıştır.

Buna da bakın:  Parasköy Ayazması
Comments are closed.