Gönen Dağ Ilıcası ve İçmesi

Gönen Dağ Ilıcası ve İçmesi, Gönen’deki en meşhur kaplıcalarından biri de, ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta, Deliçal Dağı eteklerindeki Gönen Dağ Ilıcası’dır. Suyu hem banyo, hem de içme olarak kullanılmaktadır.

Roma çağından beri şifa dağıtan bu kaynak suyunun sıcaklığı 68°C olup, bileşiminde sodyum ve kalsiyum sülfat, bikarbonat, fosfor, radon ve karbondioksit bulunmaktadır. Romatizmaya, mide ve bağırsak hastalıklarına, özellikle hormonal kısırlıklara iyi gelmektedir.

Köşekbükü Mağarası

Anamur ilçesindeki Köşekbükü Mağarası da, diğer Akdeniz mağaraları gibi şifalı bir mağaradır. Anamur’un 9 kilometre kuzeybatısında, Ovabaşı köyündedir. 500 metrekarelik geniş bir alana sahip, mağaranın nem oranı % 80, hava basıncı 762 milibar ve temperatürü 18°C’dir. Köşekbükü Mağarası üç bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölüm ‘Huzur’, ikinci bölüm ‘Şifa’, üçüncü bölüm ‘Dilek’ bölümleridir. Sarkıt ve dikitlerle süslü mağaranın en az 20.000 yıllık bir geçmişi vardır. Yöre halkında oluşan, kısırlığa da iyi geldiği hâkim inancı bir yana bırakılacak olursa, astım hastalığına yararlı olduğu kanıtlanmış bir gerçektir.

Doğurtan Suyu

Gölcük Gölü’nün Doğurtan Suyu da Ödemiş’tedir. Burası Bozdağlar’ın üzerinde, çam ağaçlarıyla süslü güzel bir mesire yeridir. Manzarası olağanüstü güzellikteki bir yaylanın ortasında yer alan Gölcük Gölü, denizden 1150 metre yükseklikte volkanik bir göldür. Göl yakınında bulunan Doğurtan Suyu Kaynağımın bazı kadın hastalıklarına, özellikle de kısırlığa iyi geldiğine dair yaygın bir inanış hâkimdir.