Aksaray İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Anadolu’nun tam ortasında yer alan bu şirin ilimizde şifalı su kaynaklarının da bulunması, Kapadokya’nın giriş kapısı sayılan Aksaray’ı önemli iller arasına sokmuştur. Bu kaynaklardan bazıları, sağlık turizmine hizmet açısından önemli aşamalar kaydetmişlerse de, birçoğu sıranın kendilerine geleceği günü sabırsızlıkla beklemektedir.

Aksaray’ın en ünlü sıcak su kaynağı, il merkezinin30 kilometrekadar güneydoğusunda, Yaprakhisar’ın1 kilometregüneyinde, Selime köyü civarında yer alan Ziga Kaplıcalarıdır.

Eski jeolojik devirlerden kalma Ihlara Vadisi’ne giden yol üzerindeki kaplıcanın suyu, sodalı sıcak maden suları kapsamında değerlendirilen bir sudur. Karbonat, sodyum, kalsiyum, klorür, iyot ve bromür iyonu bakımından zengindir. Bileşiminde ayrıca hidrojen sülfür ve 500 miligram’a yakın serbest karbondioksit bulunur. Bu haliyle hem banyo, hem de içme olarak kullanılabilecek değerli bir sudur.

Romalılar tarafından işletildiğine dair bulgulara rastlanan Ziga Kaplıcalarında alınacak banyo tedavisi; dolaşım ve solunum yolları, sinirsel rahatsızlıklar ve her türlü romatiz-mal hastalıklara yararlıdır. İçme tedavisinden; mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarından şikâyetçi olanlar fayda görürler.

Kaplıca, gerek tedavi, gerekse sosyal tesis açısından yeterli düzeydedir. Konaklama için çok sayıda yatak bulunmasına karşın, turistik bir bölge olması nedeniyle daha çok modern konaklama tesislerine ihtiyaç duyulduğu da bir gerçektir. Ihlara Vadisi’ni görmeye giden binlerce yabancı turist, kaplıcanın önünden geçmektedir. Böylesine büyük bir potansiyeli değerlendirecek etkili önlemler almak, ilgililerin hedefleri arasında olmalıdır.

Şemsettin Sami Bey’in ünlü ‘Kamus-ul-Alâm’ adlı eserinde; “Beyazsu Nehri üzerinde bir ılıca ile bir ekşi su vardır ki…” dediği, bugünkü Melendiz Suyu ile yakınında yer alan

Ziga Kaplıcaları olsa gerektir. Sözünü ettiği ekşi suyun ise, Ihlara Suları başlığı altında toplanan ve Acıpınar ile Sinasa maden sularından oluşan içmeler olduğu tahmin edilebilir.

Acıpınar Maden Suyu: Tuzlu soğuk maden suları kapsamında değerlendirilen bir sudur. Bikarbonat içerir. Sindirim yollarından şikâyetçi olan hastalar için yararlıdır.

Sinasa ya da Surasa Maden Suyu: Bikarbonath ve karbondioksitidir. Mide rahatsızlıklarına, solunum yolları hastalıklarına iyi gelir.

Aksaray ilindeki tarihi ve doğal güzelliklere seyahat etmek ve bu arada şifalı sularından yararlanmak isteyenler, Aksaray ile Güzelyurt’taki Turizm Danışma Büralan’ndan daha detaylı bilgi alabilirler.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir