Kızılcahamam Maden Suyu

Kızılcahamam Maden Suyu, ilçeye 4 kilometre uzaklıkta, denizden 1050 metre yükseklikteki bir alanda kaynamaktadır. Daha önce bu suya; Acısu, Vişi, Akkara maden suyu gibi adlar takılmıştır.

Kızılcahamam Maden Suyu; dünyadaki benzerleri arasında ikinci sırayı almakta olup, sıcaklığı 18.5°C, radyoaktivitesi 8.7 eman, pH değeri 6.2’dir. Sodyum, kalsiyum, magnezyum içeren, bikarbonatlı, klorürlü, karbogazöz ve oligometalik sular grubundadır.

İçme tedavisi olarak; kaynak başında içme kürleri tarzında bir uygulama ön görülür. Sindirim sistemi, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde hareketli ve salgıyı arttırıcı tesiri olmaktadır. Kan seviyesi dengesizliklerinde, yağların birikmesinde, metabolizma hastalıklarında, diyabet, gut ve şişmanlık hallerinde tavsiye edilmektedir.

Ülke çapında satışa sunulan Kızılcahamam Maden Suyu’nun günlük üretimi 15 bin şişe civarındadır.

Suçıktı İçmesi

Suçıktı İçmesi, Suçıktı ilçe yakınlarında sık ağaçlı ve eşsiz manzaralı çavlanlarla dolu bir mesire yeridir. Burada bulunan içme; mide ve bağırsak hastalıklarını tedavi eder, organların faaliyetini hızlandırır.

Erzincan Ilıcası

11 merkezine 9, Ekşisu’ya 2 kilometre uzaklıkta, Cimin köyü sınırları içindedir. Burası; Karasu Nehri’ne göre daha düşük seviyede, eskiden Norgâh ‘Akyazı’ bataklığı diye anılan geniş bir düzlüktür.

İlıcanın suyu 3031°C sıcaklıkta, radyoaktivitesi 0.83 eman, pH değeri ise 6.8’dir. Bileşiminde bikarbonat, magnezyum, sodyum, klorür ve karbondioksit bulunur. Banyo tedavisi; romatizma, deri ve kadın hastalıklarına, metabolizma bozukluklarına tavsiye edilmektedir.

Litresinde 6 gramın üstünde total mineralizasyon bulunan bu su, kalevi ve toprak kalevili, tuzlu, bikarbonatlı termal bir sudur. Dış uygulamalarda, sedatif ve vazodilatatör etkisinden yararlanılır. Daha da önemlisi, içme kürleri şeklinde değerlendirilmesidir. İçerdiği tuzlar Vichy kaplıcası türünde olup çok etkilidir. Az miktarda ve yemeklerden önce aç karnına alındığında, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi ile safra yolları üzerinde belirgin bir etki oluşturur. Karaciğerin fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak meydana çıkan hazımsızlık vakalarında, fonksiyon testlerinin pertürbasyonlarında, metabolizma hastalıklarında ve bu arada hafif diyabetlerde çok olumlu sonuçlar alınır.

Halk tarafından ‘Çermik’ diye anılan eski ılıcanın üstü kapalı olup, içinde 1.5 metre derinliğinde taş bir havuz bulunmaktadır. Suyu şeffaftır. Belediye tarafından yenilenen tesislerde, açık ve kapalı havuzlar, sosyal üniteler, otel ve moteller, çok sayıda tek odalı evler, park ve kamp alanları yer almaktadır. Her geçen gün daha da geliştirilen çalışmalar tamamlandığında, Doğu Anadolu’nun en ilgi çekici yerlerinden biri olacaktır.

Çobandede Çermiği

Köprüköy ilçesindeki Çobandede Çermiğimde ise çok fazla miktarda karbondioksit bulunur. Termalitesi düşüktür ve total mineralizasyonu da diğer maden sularına göre çok daha az olup litrede 1.5 gram civarındadır. Buna göre; ilk gruba giren sular dış uygulamalarla değerlendirildiklerinde, termaliteleriyle sedatif, içerdikleri karbondioksit ile de vazodilatatör etki gösterirler, içme kürü tarzında kullanıldıklarında; bundan önceki sularda belirtildiği gibi, mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve metabolizma hastalıklarıyla diyabet vakalarında değerlendirilebilirler. Radyoaktif gazlar bakımından zengin olan Hasankale Ilıcası gibi düşük termaliteli sular, ısıtıldıkları takdirde aynı endikasyon özellikleri gösterirler. Radyoaktif emanasyon içermeleri, sedatif etkilerini ve ürik’asit atımını arttırıcı etki gösterir ve bu etkiyi daha belirgin bir şekle sokar, içme kürü olarak ise diğerlerinden farklı bir özellikleri yoktur. Çobandede Çermiği’nin suyu da fazla bir termalite göstermez. Bu su, litrede 1.5 gramın üstünde karbondioksit içermesi nedeniyle çok iyi bir sofra suyu olarak kullanılabilir. Bu nedenle, şişelenerek piyasaya sunulması ciddi olarak düşünülmelidir.

Çobandede Çermiği, Köprüköy ilçesine 3.5 kilometre uzaklıkta olup, halk arasında ‘Deli Çermik’ diye de anılmaktadır. Üstü açık Mr havuzun yanından kaynar. Kaptajın üzeri ise kapatılmıştır. Sodyum bikarbonat, kalsiyum, karbondioksit, demir ve bromür içeren suyunun sıcaklığı 26°C, pH değeri 6.1, radyoaktivitesi 0.59 emandır. İçeriğinde madensel tuzların az bulunması nedeniyle içmeye uygun değildir. Yöre halkı tarafından ılık suyunda banyo yapmak ve çamurundan yararlanmak suretiyle değerlendirilmektedir.

Banyo tedavisi; düşük tansiyonlular, astenik ve anemik bünyeler, romatizma ve deri hastalıkları, siyatik ve felçlere önerilmektedir. Kaynak civarında kükürt kokusu duyulmaz. Hastalar, suyun oluşturduğu bikarbonatlı çamuru vücutlarına sürerek fayda sağlarlar. Önce, çamuru sürüp güneşe yatarlar, sonra çamur kuruyup bedeni sıkıştırmaya başladığında, ılık suya girip temizlenirler. Bu tarz bir tedavi şekli ve süresi sonunda, özellikle ağrılı hastalıkların son bulacağı yolunda yaygın bir kanıya sahiptirler.

Şifalı suyunun özelliklerini kaybetmemesi, yabancı sızıntı ve farklı karışımlardan korunması amacıyla kaptajı yapılan çermiğin, gerek tedavi tesislerinin, gerekse konaklama ve sosyal tesislerinin henüz yeterli düzeye çıkarılmamış olması üzüntü vericidir. Uzun yıllardan beri halkın rağbet ettiği yerlerin başında gelen bu şifalı kaplıcada, 20 yataklı 6 pansiyon hizmet vermekte, diğer gereksinimler yakın olan ilçe merkezinden karşılanmaktadır.

Cela İçmeleri

Kahramanmaraş ili Ekinözü ilçesi sınırlarında bulunan Cela İçmeleri aynı zamanda halk tarafından’Ekinözü İçmeleri’ diye de anılmaktadır. Cela İçmeleri, il merkezine 165, Elbistan’a 25 kilometre uzaklıkta, ilçe merkezinin yakınlarındadır. Hitit ve Roma dönemlerinde de kullanıldığı bilinen Cela içmeleri iki kaynaktan oluşur. Aralarındaki uzaklık 1.5 kilometrekadardır.

a) Aşağı İçme: ‘Altınözü İçmesi’ diye de bilinir. Suyu, bikarbonat, kalsiyum, karbondioksit ve demir içerir. Temperatürü14°C, pH değeri 6.15*dir.

b) Yukarı İçme: Bikarbonat, kalsiyum, karbondioksit ve bromür içeren bir sudur. Temperatürü 13°C, pH değeri 6.15’dir.

Görüldüğü gibi, her iki suyun bileşimi aşağı yukarı birbirine benzemektedir. Total mineralizasyonları 2 gramın biraz üstündedir. Toprak kalevili, karbondioksitli, bikarbonatlı sulardır. Bileşimlerindeki karbondioksit oranı 1 gramın üstündedir. İçme olarak kullanıldıklarında, özellikle metabolizma hastalıklarında değerlendirilmeleri öngörülür. Bu bakımdan, diyabetin hafif enfreklinik şekillerinde, şişmanlık ve gut hastalıklarında nazarı dikkate alınmalıdır. Safra kesesi, karaciğer, mide ve bağırsaklar üzerinde, fonksiyonları stimüle edici uyumlu bir etki beklenebilir. Sular, yemeklerden önce 23 bardak ölçüsünde alınıp, karaciğer bölgesine hafif sıcaklıkta lokal bir uygulama tatbik edilmeli, bu uygulama yarım saat kadar sürdürülmelidir. Bu sular, şişelendirilme yoluyla da sofra suyu olarak değerlendirilebilecek sulardır.

İçme durumunda, özellikle mide salgısını ve çalışmasını artırır, sindirimi kolaylaştırır. Diüretik etkisi varır. Fazla içilirse hafif mülayimlik hali gösterir. Hiperstenik midelerde, yemek aralarında ve yemeklerden sonra içilirse çok yararlıdır. Banyo tedavisinde; suyun içeriğinde serbest karbondioksitin bulunması nedeniyle, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında çok olumlu sonuçlar alınır.

Yaz kış açık olan içmeler, günde 34 bin küristin ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenmiştir. Sosyal ve yardımcı tesisler yeterli düzeydedir. Konaklama gereksinimini rahatlıkla karşılayan otel, motel ve pansiyonlar açısından da hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Belediye’nin yaptırdığı modern bir otel ve özel konaklama tesislerindeki toplam yatak kapasitesi 1000’i geçmektedir. Cela İçmeleri, bölgenin modern bir içme ve tedavi merkezi olması yönünde hızla ilerlemektedir.

Kayırlı Maden Suyu

Muğla ili Yatağan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kayırlı Maden Suyu ise, hormonal rahatsızlıkların giderilmesinde ‘Gençlik Suyu’ olarak değerlendirilen ünlü bir sudur. Çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda ziyaretçisi vardır. İlin en çok rağbet gören sularından biridir.

Gümüşkent İçmesi

Nevşehir ili Ürgüp ilçesi sınırları içerisinde Gülşehir- Hacıbektaş karayoluna 3 km. uzaklıkta olan Gümüşkent İçmesi deri hastalıklarına faydalı, yöre halka tarafından içme olarak faydalanılan bir şifalı sudur. Gülşehir’in kuzey batısında Gülşehir – Hacıbektaş yolunda 3 kilometre içerdeki Gümüşkent bucağının 2,5 kilometre kuzeyindedir. 3 gramın üstünde toplam mineralizasyon gösteren toprak alkali, bikarbonatlı ve bol karbondioksitli bir maden suyudur. Diabet ve metabolizma hastalıklarında, karaciğer ve safra kesesi yetersizlikleri üzerinde olumlu etkisi dikkate alınmalıdır. Ancak tüm kaplıca ve içmelerde olduğu gibi doktor kontrolü ve tavsiyelerine dikkat edlmelidir.