Haruniye Kaplıcası

Osmaniye İli, Düziçi İlçesi’nin 15 kilometre kuzeyinde bulunan Kuşçu Köyü sınırları içerinde ve Düldül Dağı’nın eteklerinde bulunan Haruniye Kaplıcası, Ceyhan Nehrinin kıyısında ağaçlarla kaplı bir alanda yer almaktadır. Tesis olarak 115 oda ve 192 yatak kapasitesine sahip büyük bir tesisi bulunmaktadır. 8 farklı yerden çeşitli debilerde akan su yaklaşık olarak 32°C ‘dir ve saniyede 25 lt. akmaktadır. Ekim-Mayıs aralığında hizmet veren tesis bu süre içerisinde yaklaşık olarak 1000 kişiye hizmet vermektedir.

Tesis bulunduğu yer açısından doğal güzellik ve tertemiz havası ile sizlere doğa ile başbaşa kalabileceğiniz bir ortam sunmaktadır. Özellikle romatizma hastalıklarına iyi gelmekle beraber; kadın hastalıklarına, karaciğer, safra kesesi, deri, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına da faydası olmaktadır.

Abbasi hükümdarlarından Harun Reşit tarafından ilk kez hizmete açılan kaplıcalar, ilin olduğu kadar ülkenin de en önemli şifa kaynaklarından biridir. Kalsiyum bikarbonatlı sular grubunda incelenen suyu, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, sülfür ve karbondioksit içerir. Temperatürü 32.50C, pH değeri 6.16, radyoaktivitesi 3.53 emandır.

Haruniye Kaplıcası‘ndaki su, litrede 2.5 gram kadar total mineralizasyon içeren ılık bir maden suyudur. Egemen olan anyon bikarbonat, katyon ise kalsiyumdur. Bu duruma göre, kalsiyum bikarbonatlı ve karbondioksitli bir sudur. İçeriğinde kükürt de bulunmaktadır. Kaplıcanın suyu, dış uygulamalar tarzında kullanıldığında, genellikle romatizmal hastalıkların ağrılı sendromlarında ve bu arada özellikle artrozik kontraktürler gösteren yumuşak doku sendromlarında endikasyon kazanır. Ayrıca, batın’ın ağrılı hastalıklarında tıbbi tedavi süreci sonrasında kullanılabilir. Yine bu arada, bazı kolik ve jinekolojik sendromlarda etkilidir.

İçme şeklinde kullanıldığında, metabolizma hastalıklarında değerlendirilebilir. Bunların başında şeker hastalığı gelir. Fransa’daki bu tür maden sulan, adeta uzmanlaşmış ve birer diyabet merkezi haline dönüştürülmüştür.

Toprak kalevili ve gazlı maden sularından, karaciğer, safra kesesi ve safra drenajı bakımından gayet olumlu sonuçlar alınır. Bu arada mide üzerinde de etkisi görülür. Sindirimi kolaylaştırır, karaciğerin bozulmuş olan fonksiyon testlerini düzeltir. Ayrıca pankreas iç salgısını yatıştırarak glisemiyi düşürür. Kür sırasında verilen dozlar arttırıldığı veya hastanın akut devreden henüz kurtulamadığı hallerde, klinik bulguların kötüleştiğinin işaretçisi olan termal krizler görülebilir. Hasta, bulantıdan, baş ağrılarından, suya tahammül edememekten, mide ve karın ağrılarından şikâyet eder. Bu gibi hallerde içme kürlerinin derhal durdurulması gerekir.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji ve nevrit gibi çeşitli sinirleri ilgilendiren ani, şiddetli ve genellikle kısa süreli ağrı nöbetleri tarzında seyreden hastalıklarda, cilt ve kadın hastalıklarında yararlıdır.

 

 

Avluk Kaplıcası

Avluk kaplıcası, Osmaniye İli, Kadirli İlçesi Avluk Köyü sınırlarında yer almaktadır. Kadirli ilçesine yaklaşık olarak 15 kilometre mesafededir. Kaplıca’daki su sıcaklığı yaklaşık olarak 42-46 derecedir. Şifalı sulara sahip olan Avluk kaplıcası suyunda kalsiyum bikarbonat ve kalsiyum sülfat oranı oldukça fazladır. Bunun dışında sodyum, magnezyum, potasyum, klor, fosfor ve amonyum iyonlarını da barındıran bu şifalı su içerisinde az da olsa radyoaktif özellikte maddeler bulundurur. Bu sayede romatizmal hastalıklara iyi geldiği için rağbet gören bir kaplıcadır.

Kaplıca suyu mide, bağırsak, böbrek ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda killi toprakları ise “Cilt güzelliği, ciltteki akne ve siyah noktalar, cilt kırışıklığı, cilt lekeleri ve cilt bakımında kullanılır.

Kokar Kaplıcası

Osmaniye ili, Kadirli İlçesi’nin Koçlu köyü sınırlarındaki Kokar Kaplıcası İlçe merkezine 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Kaplıcaya asfalt yol ile ulaşım mümkündür. Kaplıca çevresinde herhangi bir otel veya konaklama tesisi bulunmaması olumsuz yönlerinden bir tanesidir. Daha çok yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılan Kokar’a yağışsız havalarda gelip kamp yapabilirsiniz. Yaz kış 25°C olan suyundaki kükürt oranının yüksekliği nedeniyle kendine has bir kokusu bulunmaktadır. Bu kokudan dolayı halk arasında; ‘Kokar’ olarak adlandırılmaktadır. Kokar kaplıcasının sedef hastalıkları, egzema, mantar, vitiligo, böbrek ve safra kesesi taşları, şeker hastalığı, cilt hastalıkları gibi hastalıklara şifa olduğu söylenmektedir.