Nemrut Dağı Sıcak Su Kaynakları ve Buhar Kaynağı

Nemrut Dağı Sıcak Su Kaynakları ve Buhar Kaynağı, Son püskürmesini 1440 yılında yapan Nemrut yanardağının, şu anda sönmüş kabul edilse bile, hâlen için için kaynadığını gösteren açık kanıtlar vardır. Zirve yüksekliği 2935 metre olan bu eski yanardağın, geniş krater tabanının bir bölümünü 2354 metre yükseklikteki Nemrut Gölü kaplar. Bitlis-Tatvan-Ahlat karayolundan ayrılan bir tali yol, 14 kilometre sonra krater kenarına, 26 kilometre sonra da göle ulaşır. Kraterin içinde biri soğuk, diğeri sıcak iki göl bulunmaktadır. Toprak bir yol sıcak gölün kıyısına kadar iner. ‘Nemrut’un Cehennemi’ denilen bu yörede, hâlen tütmekte olan bir volkanın tüm belirtilerini görmek mümkündür. Buhar kaynakları ve sıcak su kaynakları şimdilik şifa özellikleri açısından incelenip ele alınmamış olsa da, turizm açısından ziyaretçilere çok güzel görüntüler sergiler.

Korucan Kaplıcaları

Çelikhan ilçesi ise ilin kuzeyindedir. Buradaki Korucan Kaplıcasına ‘Çelikhan Kaplıcaları’ da denir. İlçenin 15 kilo­metre doğusunda olup halk tarafından çok tutulan bir kaplı­cadır. Çeşitli hastalıklara iyi gelir. Özellikle romatizma ve ba­sur gibi hastalıkların tedavisi için çok yararlıdır.

Kuruçay Kaplıcası

Adıyaman’ın 45 kilometre kadar batısında bulunan Bes­ni ilçesinde yer alır. Suyu basur ve romatizmaya iyi gelir.

Çörmük Kaplıcası

Adıyaman’ın 45 kilometre kadar batısında bulunan Bes­ni ilçesindeki Çörmük Kaplıcası Halkın en çok faydalandığı yerlerin başında gelir. Suyu basur için çok yararlıdır .böbrek taşlarına, kronik kabızlık, bağırsak ve mide iltihaplarına iyigeldiği söyelnmektedir. Çörmük İçmesi Temmuz ve Ağustos ayların da bir koku yayar. Suyun şifalı olduğu zamanlar da suyun bu kokuyu yaydığı zamanlardır. Çörmük içmesinde konaklama tesisleri bulunmamaktadır