Hisaralan Kaplıcası

Hisaralan Kaplıcası: Sındırgı’nın Hisaralan köyündedir. İlçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta, Çalgören Barajı yoluna 300 metre mesafededir. Kaplıca alanı, sık ormanlık bir arazidir.

Bu alanın yakın çevresi incelendiğinde; burada iki bin yıllık olduğu tahmin edilen iki hamam duvarıyla, yeraltında kalmış bir şehrin kalın duvar kalıntıları göze çarpmaktadır. Antik şehrin kuzeybatısına düşen ve Ulaş Tepesi diye tanınan sivri tepede köylüler ve define arayıcıları tarafından kazılar yapıldığından, bu tepe insanlar tarafından sanki sonradan toprak taşınmak suretiyle meydana getirilen bir höyüğü andırmaktadır. Kazı yerlerinde kalın duvarlar vardır. Söylentilere göre; buradaki eski hamamlar Cenevizliler döneminden kalmaymış. Ulaş Tepesi’nin dört kapısı bulunmakta ve en büyük kapısı hazine dairesine açılmakta imiş. Kaplıcanın tepesinde delikli mermer bir taş varmış ve bu taşa dikilen bayrakla birlikte şenlik ve ibadet zamanının geldiği bildiriliyormuş. Tepeden sütler akıtılır, kaplıcanın sıcaklığında pişirildikten sonra halka dağıtılırmış…

Madeni az ılıca ve içmeler grubunda incelenen Hisaralan Kaplıcası’nın ‘Hamam’ ve ‘Büyük Kaynak’ olmak üzere iki farklı kaynaktan çıkan suları; sodyum bikarbonattı sular grubuna dahildir. Hamam suyunun temperatürü 35°C ile 81°C arasında değişmektedir. pH değeri 8.51’dir. Büyük Kaynak’ta temperatür 99°C, pH değeri ise 7.06’dır. Bu durumda Türkiye’nin en sıcak kaplıcası olmaktadır.

Kaplıca suyunun hem çok sıcak, hem de sodyum bikarbonattı olması nedeniyle, kendi sınıfının özelliklerini göstermesi doğaldır. Bütün bu tür sularda olduğu gibi, başta hareket sisteminin ağrılı hastalıkları olmak üzere, kadın hastalıklarında ve ağrılı bazı batın ‘karın* hastalıklarında yatıştırıcı etkisi görülür. Romatizmalılar, nevralji ile nevrit hastalan, kadın hastalıklarından şikâyetçi olanlar bu sulardan büyük yarar sağlar.

Kaplıcanın tedavi bölümü; bir adet genel havuz ile etrafındaki sıra banyolardan ibarettir. Burada her şey yaz sezonuna endekslenmiş gibidir. Sosyal tesisler seyyardır. Konaklama tesisi olarak, birkaç baraka tarzı evle, sezon sırasında kurulan çadırlardan istifade edilir.

Comments are closed.