Menü

Gebeler Ilıcası

Muğla ilinin Fethiye ilçesindeki Gebeler Ilıcası , Fethiye’nin en ünlü ılıcası olarak bilinmektedir. 30 kilometre uzaklıktaki Gebeler köyü sınırları içinde olup, sular ‘İnönü’ adıyla anılan bir tepenin eteğindeki üç ayrı mağaradan çıkar. Bu mağaralara, kısmen taş, kısmen tahtadan yapılmış merdivenlerle inilir. Mağaralar hidrojen sülfür kokar ve bu koku iç kısımlara doğru ilerledikçe daha da artar. Yöre halkı, mağaraların bilinmeyen derinliklerine giden bazı kişilerin kaybolduklarını söylerler. Yapılan tahminlere göre; bu kayboluşların zehirli gazların çok yoğun olmasından ileri geldiği sanılmaktadır.

Sodyum klorürlü ve sülfatlı ılıca ve içmeler grubuna dahil olan Gebeler Ilıcası’nın suyu, klorür, sülfat, sodyum, kalsiyum ve hidrojen sülfür içerir. Az miktarda bromür de bulunur. Kaynakların temperatürü 35.5-36.5°C arasında değişmektedir. Radyo aktiviteleri 1316 eman, pH değerleri 7.53-7.74 arasındadır.

Litrede toplam 3 gram mineral içeren, tuzlu, acı bikarbonatlı, kalevi ve toprak kalevili karışık sulardır. Mineralizasyonlarınm az olması, içildikten sonra vücuttan hızla geçmelerini sağlar. Bir taraftan mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi üzerinde çok hafif bir uyarıcı tesir yaparken, diğer taraftan böbreklerden hızla geçmesinden dolayı diüretik etki gösterir. Bu iki yönlü etki, kişiden kişiye farklı olabilir. Isı kaybı önlendiği takdirde, dış uygulamalarda rahatlıkla kullanılabilir.

Banyo tedavisi; her türlü romatizma türlerine özellikle kalbe dokunan Buyyo romatizmasına çok iyi gelir. Nevrit, polinevrit ve deri hastalıklarında iyi sonuçlar alınır. İnsan tenine yumuşaklık, güzellik ve zindelik verir. Dermatözlere, solunum yolları hastalıklarına ve kadın hastalıklarına, egzema, gut gibi metabolizma bozukluklarına önerilmektedir.

İçme tedavisinde; duyulan ağır kükürt kokusu nedeniyle kürler pek cazip gelmemektedir. Suyun içindeki kükürtlü hidrojen, sudaki sülfatların redüksiyonu sonucu oluştuğundan, bardakta biraz bekletildikten sonra içilmesi uygun olur. 34 bardak içildiğinde müshil etkisi görülür. Bağırsakların görev bozukluklarında önerilen bir sudur.

Gebeler Ilıcası’nda; üç adet genel tedavi havuzunun yanı sıra, derinlikleri 35 metre civarında değişen yedi adet doğal havuz bulunmaktadır.bölgenin aynı zamanda turistik bir belde olması, gerek yardımcı tesis, gerekse konaklama sorununun yaşanmayacağının göstergesidir.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir