Menü

Erzin Ilıcası ve Erzin Maden Suyu

Suriye vatandaşlarının rağbet ettiği bir diğer şifalı su kaynağı da, eski adı Yeşilkent olan Erzin ilçesindeki Erzin Ilıcası ve Erzin Maden Suyu’dur. Ilıca, ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Gökdere köyündedir. Maden suyu kaynağı ise köyün kuzeyinde, 1 kilometrelik bir mesafededir. AdanaIskenderun karayolundan 10 kilometre uzakta kalan bu ılıca ve içmelere, özellikle yaz sezonunu Akdeniz sahil şeridinde geçiren tatilciler rağbet etmekte, hafta sonlarını bu bölgede geçirmektedirler.

Ilıcanın bikarbonat, magnezyum, kalsiyum sülfat, karbondioksit ve bromür içeren suyunun sıcaklığı 30°C, radyoaktivitesi 0.3 eman, pH değeri 6.75’dir. Maden suyunun temperatürü ise 24°C, radyoaktivitesi 0.6 eman, PH değeri aynıdır. Mide ve bağırsak hastalıklarına önerilen bu suyun bileşiminde 5 gramın üzerinde total mineralizasyon vardır. Çok hafif tuzlu, hafif acı, bikarbonatlı, toprak kalevili ve karbondioksitli bir sudur. Bu değerli suya halkın gösterdiği ilgi boşuna değildir. Suyun bileşimindeki bütün anyonlar ve katyonlar, insan vücudundaki belirli sistemler üzerinde sinerjik bir etki yapmak üzere sanki yapay olarak hazırlanmış kanısını uyandırmaktadır. Toprak kalevili bikarbonatlı suların karaciğer, safra kesesi, bağırsak ve pankreas üzerindeki etkisi zaten bilinmektedir. Ayrıca, metabolizma hastalıkları üzerindeki olumlu etkisi, özellikle diyabet vakalarındaki yararları yadsınamaz. Oysa, 5 grama yakın toprak kalevili bikarbonatlı bir su olan Erzin İçmesi’nde, olaya hafif tuz ve sülfat anyonunun karışmasıyla bu etki daha da artmaktadır. Sülfat anyonunun magnezyumla birlikte ayrı bir etkilemeyle karaciğer fonksiyonları ve safra kesesi üzerine tesir edeceği de bir gerçektir. Bu arada, tuzun devreye girmesiyle gastrointestinal sistem ve anneskleri üzerinde motris ve sökretuvar fonksiyonlarının uyarılması gerçekleşecek ve bu durum sonuçta üç unsurun aynı bileşimde buluştuğu Erzin Maden Suyu’na daha da etkinlik kazandıracaktır. Suyun 24°C’Iik hafif bir termalite göstermesi de bir başka açıdan olumlu bir etki yaratacaktır. Ayrıca, 1 grama yakın karbondioksit içermesi, sindirim faaliyeti üzerinde olumlu etki yapmanın yanı sıra suyun içimini de kolaylaştıracaktır.

Erzin ılıca suyu da hemen hemen aynı bileşimi göstermektedir. Maden suyuna nazaran sülfat anyonu miktarında artma, buna karşılık tuz miktarında azalma gözlenmiştir. Şu halde, Erzin ılıca suyu da toprak kalevili, acı bikarbonatlı bir sudur. Demir ve bromür içerir. Termalitesi biraz daha yüksektir. Bu su da içme olarak kullanılabilir ve benzer endikasyon özellikleri gösterir. Dış uygumalarda hafif sedatif etkisiyle yararlı olur.

Ilıcanın suyu, mevcut genel havuzun dibinden kaynar. Çok sayıda sıra banyosu, içme için çeşmeleri ve yeterli düzeyde sosyal tesisleri bulunmaktadır. 4 büyük otel ile sayıları 100’e yaklaşan muhtelif pansiyonlar, konaklama ihtiyacını karşılayacak seviyededir.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir