Gümüş Ilıcası

Gümüş Ilıcası, Germencik ilçesinin batısında, Gümüş Dağı’nın eteğindeki Gümüşlü köyündedir. Bu nedenle ‘Gümüşlü Kaplıca’ diye de anılır. Dört kaynaktan çıkan şifalı suyun zaman zaman kaybolması, kaynaklar üzerinde kalıcı modern tesislerin yapılmasını engellemektedir.

Sodyum bikarbonatlıklorürlü ılıca ve içmeler grubunda incelenen Gümüşlü Kaplıca’nın kadın ve erkekler hamamını besleyen sularının bileşimi; sodyum klorürlü, bikarbonatlı, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir. Kaynakların temperatürleri 40 41°C arasında değişir. Radyoaktiviteleri 0.871.6 eman, pH değerleri 6.406.50 arasında oynamaktadır.

içme olarak kullanılmaya pek elverişli olmasa da, nutrisyon bozukluklarında banyo ile birlikte alınması yarar sağlar. Banyo tedavisi, özellikle romatizmalılarda iyi sonuçlar verir. Nevrit, nevralji ve kadın hastalıklarına da iyi gelir.

Kaynakların bileşimi birbirini andırmaktadır. Total mineralizasyon litrede 2 gramın pek az üstüne taşmaktadır. Klorobikarbonatlı alkalik sular sınıfına girer. İçlerinde bir miktar karbondioksit bulunmaktadır. İçme kürleri halinde kullanıldığında; özellikle karaciğer ve safra kesesi üzerinde, karaciğer fonksiyonlarını düzenleyici ve safra akıtıcı yönde olumlu etkileri görülür. Bu nedenle sekresyonu ve hareketi uyarmak ve düzenlemek bakımından midebağırsak sistemi üzerinde etkili bir su olarak kabul görür. Bileşimlerindeki serbest karbondioksit, içme kürleri sırasında içimi kolaylaştırır. Dış uygulamalarda, soğutma işlemine gerek göstermeyecek ideal termalitesi sedatif etki yaparken, serbest karbondioksit de vazodilatatör etkisi gösterir.

Gümüşlü Kaplıca’da; biri kadınlara ait olmak üzere dört adet tedavi havuzu bulunmaktadır. Sosyal tesisleri mevcuttur. Yine de, kaplıcaya gelenlerin çoğunluğu yiyeceklerini beraberlerinde getirmektedirler. Konaklama tesisi olarak; yan yana odalardan ibaret birkaç dizi baraka bulunmakta, sezon sırasında ise kamp çadırları kurulmaktadır.

Buna da bakın:  Sınat Deresi Kaplıcası
Comments are closed.