Menü

Germ-i Ab Kaplıcası

Germ-i Ab Kaplıcası, , Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Dargeçit beldesinin Germ-i Ab köyündedir. Dicle Nehri kenarındadır. Eski kayıtlarda ‘Gurmi Ab’ diye geçer. Bölgenin en önemli ve hatta tek şifalı su kaynağı olan bu kaplıcada, uzun yıllar kaptaj sorunu yaşanmıştır. Dicle Nehri taştığı zaman, bu kaynakları da içine almakta ve sızıntı sorunuyla karşı karşıya kalınmaktadır. Oysaki, sezon boyunca onbinlerce kişinin uğrağı olan bu kaplıcalar, içerdikleri mineraller bakımından çok daha verimli şekilde işletilmeye lâyık olan kaplıcalardır.

Kükürtlü ılıca ve içmeler grubunda incelenen suyu, sülfat, kalsiyum, magnezyum ve hidrojen sülfür içerir. Temperatürü 61.5°C, radyoaktivitesi 9.76 eman, pH değeri 7.1’dir. Litrede 2 gram total mineralizasyon içeren toprak kalevili, acı sulardır. Ayrıca, kükürtlü hidrojen ve radyoaktivite yönünden zengindir. Sıcaklığının yüksek oluşu, sedatif ve antienfeksiyöz etkisini arttırmaktadır.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, kadın ve cilt hastalıklarında, içme tedavisi, karaciğer, safra yollan hastalıkları ile bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. İçildiğinde, pürgatif etkisi gösterir. Ayrıca diüretik tesiri de vardır.

Kaplıcada; bir adet genel tedavi havuzuyla, içme çeşmeleri bulunur. Konaklama olanağı 250 yatakla sınırlıdır. Basit tesislerin yer aldığı kaplıcanın, şifa özellikleri göz önüne alındığında, üzerinde mutlaka yatırım yapılması gerekliliği açıkça görülmektedir.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir