Emendere Kaplıcaları, Sındırgı ilçesine bağlı Emendere ‘llıcaköy’ köyündedir. Bu nedenle ‘Ilıcaköy Kaplıcaları’ diye de bilinir. İlçe merkezine uzaklığı 67 kilometredir. Güneydoğuya doğru uzanan kaplıca yolunun her iki tarafı sık ağaçlarla kaplıdır.
Emendere Kaplıcalarında, birbirinden bağımsız olarak kaynayan iki kaynak vardır: Kemeraltı Kaynağı ile Derebaşı Kaynağı. Madeni az ılıca ve içmeler grubuna dahil her iki kaynağın suyu; bikarbonattı, kalsiyumlu, sodyumlu, oligometalik ve radonludur. Ülkemizdeki radyoaktivitesi en yüksek kaplıcalardan biridir. Derebaşı kaynağının temperatürü 32°C, pH değeri 7.04, radyoaktivitesi 2324 emandır. Radyoaktivite, Kemeraltı kaynağında 8384 Pci/lt=82 eman’a çıkmaktadır.
Banyo tedavisi; nevrastenikler, nekahat dönemindeki hastalar, zayıflar, yaşlılar için çok yararlıdır. Bu suların özelliği, ötekiler gibi kalevi bikarbonatlı değil, toprak kalevili bikarbonattı olmasındadır. Ancak, total mineralizasyon çok düşük olduğundan, minerallerin pek etkisi görülmez. Buna karşılık, içme suyu olarak sofrada kullanılabilir. Ayrıca yapılacak diürez kürleri etkili olacaktır. Radyoaktivitesinin çok yüksek olması, diürez kürü esnasında ürik asit gibi bazı birikmeye eğilimli organik unsurların kan seviyesinden daha kolaylıkla ve hızla temizlenebileceğini düşündürür. Şu halde, gutlu hastalarda ve böbrek taşı olanlarda dikkate alınmalıdır. Radyoaktivitenin yüksekliği aynı zamanda hormonal etki yapacağından, Emendere kaynaklarını ‘Gençlik Suyu’ olarak değerlendirmek de mümkündür. Bu sular insanı gençleştirir, güzelleştirip hormon düzensizliklerini giderir. Deri hastalıklarına, özellikle de sedef hastalığına iyi gelir. İçimi halinde; sindirim sistemi üzerinde olumlu etki yaratır.
Emendere Kaplıcalarında önemli sayılabilecek bir tesis yoktur. Bir genel havuz ile birkaç gömme beton banyo, tüm tedavi bölümünü oluşturur. Konaklamak isteyenler ise köy odalarında ve çardaklarda kalırlar. Böylesine değerli bir suyun modern tesislerle değerlendirilmemiş olması hayli üzücü bir durumdur.