Menü

Böğert Maden Suyu

Erzincan’a 11 kilometre uzaklıkta, kuzeydoğu yönündedir. Erzurum karayolunun güneyine düşer. Kaynağın bulunduğu yer aynı zamanda ‘Beytahtı’ diye bilinen ünlü bir gezi ve dinlenme yeridir. Beytahtı, özellikle yaz aylarında piknik yapmaya gelen Erzincan halkı ile içme ve çamur banyolarına gelen ziyaretçilerle dolup taşar. Burası, eski Horhor bataklığı ile Beytahtı bataklığının bulunduğu geniş bir alandır.

Halk arasında ‘Ekşisu’ olarak da adlandırılan Böğert Maden Suyu iki ayrı kaynaktan çıkar. Karayolunun hemen altından kaynayan ve asıl Ekşisu diye bilinen su, bikarbonatlı, kalsiyum, magnezyum ve karbondioksitlidir. İçimi güzel ve midevi olan bu suya halk çok rağbet göstermektedir. Ekşisu’yun 20 metre kadar ilerisinde kaynayan ve kükürtkükürtdioksit içeren suya ise halk, çıkış esnasında gürültü yaptığı için ‘Horhor’ adını vermiştir. Tesisler yapılıp kontrol altına alınmadan önce bu suda yıkananlardan gaz zehirlenmesi nedeniyle ölenlerin bulunduğuna dair kayıtlara rastlanmıştır. Her iki kaynağın temperatürü 1314°C, radyoaktiviteleri 0.930.83 eman, pH değerleri 6.26.1 arasında değişmektedir. Debileri ise yüksektir. (5 litre/saniye)

Böğert Maden Suyu’nun total mineralizasyonu 1 gramın altındadır. Bu nedenle içeriğinin endikasyon etkisi de doğal olarak daha az olacaktır. Buna karşılık karbondioksit oranının litrede 2 grama yaklaştığı görülür. Bikarbonatlı toprak kalevili olan bu şifalı su, adeta maden suyu üzelliğindedir. Sindirim sistemi, karaciğer ve böbrekler üzerinde güçlü bir etki gösterir. Horhor suyunun bileşiminin de aşağı yukarı aynı olmasına rağmen, buradaki karbondioksit miktarı daha azdır. Yine de aynı medikal endikasyonlar gözlenecektir.

Beytahtı, çeşmelerinden sekiz değişik özellikte su akan ve çok ilginç jeolojik yapısı olan bir yerdir. Belediye tarafından yapılan şişeleme tesisi aracılığıyla çok daha geniş kitlelere sunulan bu su, aynı zamanda yurtdışına da gönderilmekte ve böylelikle yöre ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Suyun sızıntılarının değerlendirildiği çamur banyoları ise, romatizma ve uyuz hastalığından şikâyetçi olanlara şifa olmaktadır.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir