Menü

Eskişehir İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Anadolu’nun en önemli kavşak noktalarından birinde bulunması ve çok sayıda şifalı su kaynağı ile modern konaklama tesislerine sahip olması, Eskişehir’i turizme elverişli iller arasına sokmuştur. Eskişehir gerçekten birçok ilin sahip olamadığı kaplıca ve içme zengini bir ilimizdir. Mevcut kaynakların çevresinde modern tedavi tesisleri açılmaya başlandığında, geleceğin yalnız büyük bir sanayi kenti değil, aynı zamanda önemli bir sağlık turizmi merkezi olacağı kesindir.
Eskişehir ilindeki şifalı suları incelemeye, Merkez ilçeden başlamanın ayrı bir özelliği vardır. Nedeni; çoğu kimse tarafından bilinmese bile, Türkiye’nin il merkezinde en çok kaplıcası bulunan illerimiz arasısıda ilk sıralarda yer almasıdır. Bu kaplıcalar; Porsuk Çayımın güney kıyısında, debisi yüksek 5 ayrı kaynaktan çıkan, doğal sıcaklığa ve benzer kimyasal özelliklere sahip suların değerlendirildiği, kimisi ‘hamam’, kimisi de ‘kaplıca’ adı altında isimlendirilen yerlerdir. Eskişehir Kaplıcaları başlığı altında toplanan tüm bu şifa kaynakları; radyoaktif etkileri ağır basan oligometalik suların özelliklerini taşır. Banyo tedavisi; mide, bağırsak ve romatizmal hastalıklara, başta varis olmak üzere dolaşım sistemi hastalıklarına, karaciğer, safra yollan ve böbrek taşlarına, kınkçıkık sekellerine, kadın hastalıklarına önerilmektedir. Erdem Hamamı, Yeni Hamam, Kablanlı Hamamı, Şifa Hamamı, Erkekler Hamamı, Erler Kaplıcası, Doğan Hamamı, Nizam Hamamı, Şenlik Hamamı, Şengülcük Kaplıcası, Sivriğlu Hamamı, Alçık Hamamı, Kıymet Kaplıcası, Yenice Kaplıcası, İşçibaşı Hamamı, Alpanos Kaplıcası belli başlı kaplıcalardır. Bu arada, bölgede hem konaklama, hem de termal hizmeti veren iki otelden, Has Termal Otel ile Sultan Termal Otel’den de söz etmek gerekir. Bu otellerden; iki yıldızlı Has Termal Otel, 48 odada 87 yatak kapasitesiyle, tek yıldızlı Sultan Termal Otel ise, 32 odada 52 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir.

Hisarca Kaplıcası ise, Eskişehir-Merkez ilçe sınırları içinde olmasına rağmen, yukarıda sözü edilen kaplıcalar grubundan ayrı olarak değerlendirilen bir diğpr şifalı su kaynağıdır. Porsuk Barajı’nın üst kısmında, çam ormanları içindedir. Suyu çok sıcak olmamasına ‘ılık’ karşılık, birçok hastalığa deva olmaktadır.

Eskişehir ilinin ikinci özelliği ise, hemen hemen bütün ilçelerinde birer adet şifalı su kaynağının bulunmasıdır. Bunları sırayla inceleyecek olursak;

Yarıkçı Kaplıcası: Mihalıççık ilçesindedir. Yerel bir kaynak olarak bölge halkının rağbet ettiği yerlerdendir. Suyu, başta romatizma olmak üzere çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

Çardak Hamamı: SivrihisarPolatlı karayolunun güneyinde, Günyüzü ilçesine 14 kilometre uzaklıkta, Hamamkarahisar köyü sınırları içindir. Bu nedenle ‘Hamamkarahisar Kaplıcası’ diye anıldığı da olur. 35°C’de kaynayan suyu, sodalı sıcak maden sulan grubuna dahil oligometalik bir sudur. Banyo tedavisi; mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizmal hastalıklara, eklem kireçlenmeleri, sinirkas yorgunlukları, dolaşım sistemi hastalıklarına yararlıdır. Kaplıca alanındaki tedavi ve konaklama tesisleri, Belediye’nin girişimiyle 1995 yılında yenilenmiştir.

Uyuz Hamamı: Alpu ilçesi yakınlarında, Kızılinler köyündedir 29°C’de akan suyu bol miktarda karbondioksit içerir. Deri hastalıklarına ve başta uyuz olmak üzere cilt yaralarına iyi gelen bu şifalı su kaynağı, aynı zamanda kalpdamar ve solunum yollarına ait şikâyetlerin giderilmesinde yararlı olmaktadır.

Taycılar İçmeleri: Yine Alpu ilçesi yakınlarında, çevresi çam ormanlarıyla kaplı, şifalı bir kaynak suyudur. Sindirim sistemine bağlı rahatsızlıkları giderir. Burası, aynı zamanda çok ünlü bir gezi yeridir.

Sakar Ilıcası ve Sakar Maden Suyu: 11 merkezine 32 kilometre uzaklıkta, Sarıcakaya ilçesine bağlı Sakarılıca köyündedir. Nallıhan karayolunun üzerine düşer. Hamamdcresi adı verilen bu bölgede, hem sıcak, hem soğuk olmak üzere iki su kaynağı bulunur. Karbondioksit oranları yüksek olup sodalı sular grubunda incelenirler.

Sıcak suyun ılıcada, soğuk suyun da maden suyunda kullanıldığı bu şifalı kaynaklar; mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizma, kalpdamar ve solunum yolu hastalıklarına, en önemlisi şeker hastalığına iyi gelmektedir. Aynı yörede bulunan tek yıldızlı Aytaç Termal Otel ise, 20 odada 40 yatak kapasitesiyle termal hizmet veren bir konaklama tesisidir.

Ilıcaköy Kaplıcası: Seyitgazi ilçesine bağlı Ilıcaköy’dedir. Yoğun çam ormanları arasında kurulu köyde kaynayan bu şifalı suya yöre halkı çok rağbet etmektedir. İlıcadan yararlanmak isteyenler, herhangi bir konaklama tesisi bulunmaması nedeniyle, tüm sezon boyunca civarda kamp kurmakla yetinmek zorunda kalırlar. Suyunun romatizmal ağrılara iyi geldiği bilinmektedir.

Sakaryabaşı: Çifteler ilçesinin güneydoğusunda, Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olarak ünlenen Sakaryabaşı mevkiindeki sıcak su kaynaklarıdır. Burada, küçük fakat derin birkaç gölet vardır. Göletleri oluşturan sular, 5 ayrı yerden kaynayan, 19.525°C sıcaklıkta, şifa özellikleri olan sulardır. Ne yazık ki, bu sulardan tedavi amacına yönelik değil, sadece yüzmek ve çevresinde piknik yapmak amacıyla yararlanılmaktadır. Sakaryabaşı’nda, Belediye’ye ait konaklama tesisleri ve diğer sosyal tesisler, hafta sonlarını değerlendirmek için gelen Eskişehirlilerle dolup taşar.

Kalabak Doğal Kaynak Suyu: Eskişehir’in içme suyu ihtiyacını da karşılayan ünlü Kalabak Suyu, il merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Türkmen Dağımın eteklerinden kaynar. Kaynağın bulunduğu yer olan Beşikderesi mevkii, çam ormanları ve çağlayanlarla süslü güzel bir mesire yeridir. ‘Tat Kalabak Suyu’ markası altında şişelenerek yurt çapında pazarlanan bu su, lezzetli, tatlı ve içimi kolay bir su olup, dolum tesisleri Seyitgazi yolu üzerinde, Eskişehir’e 3 kilometre uzaklıktadır. Suyun sertlik derecesi 6.8’dir.

Çatalak Ormanları’ndaki yüzyıllık çam ağaçları arasında, birbirinden değerli doğal menba sularıyla da ünlenen Eskişehir’in şifalı su kaynakları ve konaklama olanakları hakkında detaylı bilgi almak isteyenler, Eskişehir Turizm Danışma Bürosu’ndan istedikleri her türlü bilgiyi alabilirler.

2 Yorum

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir