Sıcak ve şifalı sularıyla tanınan Tunceli ilinde, çok sayıda bulunan kaplıca ve içmelerden belli başlıları şunlardır:
Pülümür Maden Suyu ile Bozağa Kaplıcası, Pülümür ilçesindedir. ilçenin10 kilometregüneydoğusunda yer alan Bozağa Kaplıcası’na, ‘Karaderbent Kaplıcası da denir.
Ilıcak Maden Suyu ile Bağın Kaplıcası, Mazgirt ilçesinin şifalı su kaynaklanndandır. Bağın Kaplıcası, ilçenin40 kilometredoğusunda, Bağın köyündedir. Peri Suyu’nun kenarında yer alır.-
Kalsiyum bikarbonatlı, karbondioksitli ve arsenikli olan suyu, hipertermal ye hipotoniktir. İçeriğinin zenginliğine ve yüksek sıcaklığına karşılık, suyun debisi düşüktür. Dolaşım, solunum ve sindirim sistemi hastalıklarına, eklem romatizması ve kireçlenmelere, çocuk felçlerine, deri hastalıkları ve metabolizma bozukluklarına yararlı bir sudur.
Konaklama sorununun yaşandığı kaplıcada, sosyal tesisler de yeterli düzeyde değildir. Bölgeye yatırım yapılması halinde, sağlık turizminde yaşanılan hareketliliğin buraya da yansıması gecikmeyecektir.
Harçik Kaplıcası ile Harçik Maden Suyu, Nazimiye ilçesinin Dallıbahçe bucağına bağlı Harçik köyündedir. Kaplıcanın basit tesisleri vardır ve suyu yeterli değildir. Daha çok içme olarak kullanılır.
Tuzlu soğuk maden suları kapsamında değrelendirilen suyu, aynı zamanda sülfat ve karbondioksit içerir. Solunum ve dolaşım yolu hastaları, beslenme bozukluğu olanlar, romatizmalılar, karaciğer ve safra kesesinden şikâyetçi olan hastalar bu sudan olumlu sonuç alırlar.
Dikilitaş Maden Suyu ise, Merkez ilçededir. Bikarbonatlı, karbondioksitli ve radonlu bir sudur. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizma ve kalp-damar hastalıklarına yararlıdır.
Tunceli-Merkez ilçede bulunan bir diğer şifalı su kaynağı da, Anafatma Kaplıcası ve Anafatma Maden Suyu‘dur. Kaynak, Tunceli-Ovacık yolu üzerindedir. Çok şifalı bir sudur. Sodalı soğuk maden suları kapsamında değerlendirilen bu su, bol miktarda karbondioksit içerir. Radyoaktivitesinin de yüksek olması suyun şifa değerini arttırır.
Banyo tedavisi; her türlü romatizmal hastalıklara, solunum ve dolaşım yolu hastalıklarına, kadın hastalıklarına iyi gelir. Karbondioksit içermesi, içimi kolaylaştıran bir faktördür. Anafatma Maden Suyu’nun nefis bir içimi vardır. Mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları için birebirdir.
11 merkezi dışında, konaklama sorunuyla karşılaşma riski bulunduğu Tunceli’de şifalı sulardan yararlanmak isteyenlere yapılacak tek öneri, Tunceli Turizm Danışma Bürosu’na danışmadan harekete geçmemelidir.
fen bilimleri ödevime yardımcı oldu termalrehbere teşekürler bya görüşürüz daha yazmam gereken bisürü yazı var işallah hoca beş puan verir hocamın adıda FATMA DEMİRTAŞ
teşekkürler