Menü

Malatya İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Malatya, yurt çapında ünlü kaplıcaları bulunan, bu bakımdan da turizm potansiyeline sahip bir ilimizdir. Ancak, il merkezinde olmasa bile, ilçeler bu potansiyele hitabedecek konaklama ve altyapı tesisleri açısından yetersiz kalmaktadır. Bu tesislerin yapımına el atıldığında, bölge, turizm merkezi olmaya aday iller arasına katılacaktır.

Malatya’daki şifalı su kaynakları, hemen hemen tüm ilçelere dağılmış durumdadır. Kuluncak Kaplıcası, Kuluncak ilçesinde, Harapşehir İçmesi, Doğanşehir ilçesinde, Tıpkı Ocağı ise, Hekimhan’ın Güzelyurt beldesindedir. Burası, çocuğu olmayan ya da sürekli düşük yapan kadınların şifa aradıkları bir yerdir.

Malatya’nın Darende ilçesi de, Balaban İçmesi ve Çamur Banyosu‘yia tanınmıştır. İlçe merkezine15 kilometreuzaklıktaki Balaban beldesinde, devlet karayolu üzerindedir. Ağaçlarla kaplı yörenin denizden yüksekliği 1100 metredir.

Gerek Balaban beldesinde, gerekse içme mahallinde yer alan kalıntılardan anlaşıldığına göre; bu kaynak çok eski devirlerde de çalıştırılmıştır. Ancak, kimler tarafından ve hangi tarihlerde işletildiğini kesin olarak tespit etmek mümkün olmamıştır.

Kalsiyum, sülfat ve magnezyum içeren suyun temperatürü13°C, radyoaktivitesi 18 eman, pH değeri 6’dır. İçme tedavisi; kabızlık, şeker hastalığı, astım, böbrek taş ve kumları ile karaciğer ve safra yolları hastalıklarına önerilir. Çamur banyosu ise, romatizma ve cilt hastalıkları için yararlıdır. Çamuru, dünyaca ünlü ‘Moor’ çamuruyla benzer özellikleri taşır.

Tedavi tesisleri; içme çeşmeleri ve çamur banyosunda kullanılan havuzlardan ibarettir. Konaklama için bucak merkezindeki otellerden de yararlanılır. Toplam yatak kapasitesi 250 civarındadır.

Somuncu Baba Şifalı Suyu, Darende’deki bir başka şifalı su kaynağıdır. İlçe merkezine3 kilometreuzaklıkta, Gürün yolu üzerinde, içinde Somuncu Baba Türbesi’nin de bulunduğu külliyenin avlusundadır. Aynı zamanda mescit olarak düzenlenen doğal bir kaya kovuğundan kaynayan suyun şifalı özelliklerinin bulunduğuna dair olan inanç, buranın sıkça ziyaret edilen bir yer olmasını sağlamıştır.

Malatya, şifalı su kaynakları bakımından asıl ününü, Merkez ilçeye22 kilometreuzaklıktaki Aşağı İspendere İçmesi’nden almıştır. Burası, ‘Aşağı İspendere Maden Suyu’ olarak da anılır.

Kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 950 metredir. Çevrede tarihi hamam kalıntılarının bulunuşu, bu içmenin eskiden de işletilmiş olduğunu gösterir.

Saf sodyum bikarbonatlı, kalsiyumlu ılıca ve içmeler grubunda incelenen suyun iki kaynağı bulunmaktadır. İçme kaynağının temperatürü29°C, radyoaktivitesi 8 eman, pH değeri 6.2’dir. Mide, karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalıkları için önerilir. İçeriğinde az miktarda magnezyum iyonunun bulunuşu, suya laksatif bir özellik verir.

İkinci kaynak ise; Aşağı İspendere Kaplıcası ve Çamur Banyoları’nı besler. Banyo tedavisi; nevralji, nevrit ve cilt hastalıklarına yararlıdır.

Aşağı İspendere köyünden tren yolunun da geçmesi, halkın çok uzak bölgelerden bile gelmesini sağlar. Sosyal tesis sıkıntısı çekilmeyen yörede, konaklama sorunu da yaşanmaz.

Malatya’daki bir diğer şifalı kaynak da, Hotükan Maden Suyu‘dur. Bu kaynak, Merkez ilçe yakınlarındaki Hotükan köyündedir. Sodalı soğuk maden suları kapsamında incelenen suyu, aynı zamanda bol miktarda karbondioksit içerir. Mide, bağırsak, karaciğer’ ve safra kesesi rahatsızlıklarına, kalpdamar ve solunum yolları hastalıklarına iyi gelir.

11 dahilindeki şifalı su kaynakları ve konaklama olanakları hakkında bilgi edinmek isteyenler, Malatya Turizm Danışma Bürosu’na başvurabilirler.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir