Bilecik, sahip olduğu şifalı sularıyla turizm bakımından önemli bir konumda olmasına rağmen, turistik tesislerinin yetersizliği nedeniyle bu konumunu yeterince değerlendire¬meyen bir ilimizdir. İlçelerinin birçoğunda, hem içme, hem de kaplıca olarak kullanılan çok sayıda şifalı su kaynağı bu¬lunmaktadır. Bu kaynakları sırayla inceleyecek olursak;
Çaltı Ilıcası: Söğüt ilçesine bağlı Çaltı köyündedir. İki ayrı kaynaktan fışkıran şifalı su çok sayıda hastayı bölgeye çeker. Sıcak olan birinci kaynak, aynı zamanda ‘Aşağı Hamam’ olarak da bilinir. Romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelen suyu, özellikle uyuz hastalığı için tavsiye edilmektedir. Ilıca¬ya, ilçe merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşmak mümkün¬dür.
Pelitbükü İçmesi: Çaltı köyü sınırları içinde, Pelitbükü mevkiinde çıkan ikinci kaynaktır. Bir miktar karbondioksit içerir. Çevresinde, çeşmelerden başka hiçbir tesisin bulunma¬dığı içme, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir.
Hamambogazı Ilıcası: Bilecik’in Gölpazarı ilçesine 30 kilometre uzaklıkta, ‘Hamambogazı’ adı verilen yörededir. Ulaşım ve konaklama imkânları kısıtlı olan b\ ılıcanın suyu, romatizma ve cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı olmakta¬dır.
İnönü Kaplıcası: Bozöyük ilçesinin yakınlarındaki İnö¬nü beldesindedir. Sodalı soğuk maden sulan Kapsamındaki suyu, mide ve bağırsak rahatsızlıkları ile karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır.
Bilecik’in Osmaneli ilçesi ise; şifalı sular açısından zen¬gin bir ilçe olup, çok sayıda hastanın bölgeye gelmesini sağ¬lamaktadır.
Soğuk Su İçmesi: İlçe merkezinde bulunan içmelere ‘Osmaneli İçmeleri’ de denmektedir. Suyu, sodyum klorür içe¬ren soğuk sular grubuna dahildir. Solunum yolları, kalp-da-mar ve romatizmal hastalıklar ile mide-bağırsak rahatsızlık¬larına iyi gelir.
Selçuk İçmesi: Osmaneli ilçesine 3 kilometre uzaklık¬ta Selçuk mahallesindedir. Bu nedenle ‘Selçuk İçmesi’ diye de anılmaktadır, içmenin bulunduğu alan çam ormanlarıyla kap¬lı, doğal bir güzelliğe sahiptir.
Sodyum klorürlü sular kapsamında ele alınan suyu bir¬kaç kaynaktan çıkar. Bileşimleri aynı olan bu kaynakların temperatürleri 18.5-20°C arasındadır. Radyoaktiviteleri 4.6 ile 5.6 eman arasında değişmekte olup, pH değerleri 7.3’dür. içme tedavisi; mide, bağırsak ve safra yolları hastalıkla¬rinda tavsiye edilir. Hipostenik mide rahatsızlığı olanlar, aç karnına 2-3 bardak içmelidir. Bu tedavi, karaciğer ve safra yollan hastalıklarında çok iyi sonuçlar verir. Sabah-akşam, aç karnına 3-4 bardak su içilmeli ve buna üç hafta kesintisiz de¬vam edilmelidir. Tuzlu sulardan diüretik etki beklenmelidir. Su içildiğinde, içeriğinde bulunan az miktardaki sodyum sül¬fatın etkisiyle bağırsağın işleyiş düzeni yoluna girer. Nutris-yon bozukluklarında da tavsiye edilen bir sudur.
Ankara-lstanbul demiryolunun çok yakınından geçtiği içmeye, il ve ilçelerden her zaman araç bulmak mümkündür, içme bölgesinde; sosyal ihtiyaçlara cevap verecek tesisler bu¬lunmaktadır. Konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesi ise 150’yi bulur. Sezon boyunca, içmelerin çevresindeki bara¬kalar .!a kiraya verilmektedir.
Pazaryeri ilçesinde de bir Maden Suyu kaynağının bu¬lunduğu Bilecik ilindeki konaklama imkânları ile şifalı su kay¬nakları hakkında bilgi almak isteyenler, Bilecek Turizm Da¬nışma Bürosu’na müracaat edebilirler.