Sakaryabaşı

Sakaryabaşı, Çifteler ilçesinin güneydoğusunda, Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olarak ünlenen Sakaryabaşı mevkiindeki sıcak su kaynaklarıdır. Burada, küçük fakat derin birkaç gölet vardır. Göletleri oluşturan sular, 5 ayrı yerden kaynayan, 19.5-25°C sıcaklıkta, şifa özellikleri olan sulardır. Ne yazık ki, bu sulardan tedavi amacına yönelik değil, sadece yüzmek ve çevresinde piknik yapmak amacıyla yararlanılmaktadır. Sakaryabaşı’nda, Belediye’ye ait konaklama tesisleri ve diğer sosyal tesisler, hafta sonlarını değerlendirmek için gelen Eskişehirlilerle dolup taşar.

Ilıcaköy Kaplıcası

Ilıcaköy Kaplıcası, Seyitgazi ilçesine bağlı Ilıcaköy’dedir. Yoğun çam ormanları arasında kurulu köyde kaynayan bu şifalı suya yöre halkı çok rağbet etmektedir. Ilıcadan yararlanmak isteyenler, herhangi bir konaklama tesisi bulunmaması nedeniyle, tüm sezon boyunca civarda kamp kurmakla yetinmek zorunda kalırlar. Suyunun romatizmal ağrılara iyi geldiği bilinmektedir.

Uyuz Hamamı

Uyuz Hamamı, Alpu ilçesi yakınlarında, Kızılinler köyündedir 29°C’de akan suyu bol miktarda karbondioksit içerir. Deri hastalıklarına ve başta uyuz olmak üzere cilt yaralarına iyi gelen bu şifalı su kaynağı, aynı zamanda kalpdamar ve solunum yollarına ait şikâyetlerin giderilmesinde yararlı olmaktadır.

Çardak Hamamı

Çardak Hamamı: Sivrihisar-Polatlı karayolunun güneyinde, Günyüzü ilçesine 14 kilometre uzaklıkta, Hamamkarahisar köyü sınırları içindir. Bu nedenle ‘Hamamkarahisar Kaplıcası’ diye anıldığı da olur. 35°C’de kaynayan suyu, sodalı sıcak maden sulan grubuna dahil oligometalik bir sudur. Banyo tedavisi; mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizmal hastalıklara, eklem kireçlenmeleri, sinirkas yorgunlukları, dolaşım sistemi hastalıklarına yararlıdır. Kaplıca alanındaki tedavi ve konaklama tesisleri, Belediye’nin girişimiyle 1995 yılında yenilenmiştir.

Yarıkçı Kaplıcası

Yarıkçı Kaplıcası, Mihalıççık ilçesindedir. Yerel bir kaynak olarak bölge halkının rağbet ettiği yerlerdendir. Suyu, başta romatizma olmak üzere çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

Hisarca Kaplıcası

Hisarca Kaplıcası ise, Eskişehir-Merkez ilçe sınırları içinde olmasına rağmen, yukarıda sözü edilen kaplıcalar grubundan ayrı olarak değerlendirilen bir diğer şifalı su kaynağıdır. Porsuk Barajı’nın üst kısmında, çam ormanları içindedir. Suyu çok sıcak olmamasına ‘ılık’ karşılık, birçok hastalığa deva olmaktadır.

Eskişehir Kaplıcaları

Eskişehir Kaplıcaları başlığı altında toplanan tüm bu şifa kaynakları; radyoaktif etkileri ağır basan oligometalik suların özelliklerini taşır. Banyo tedavisi; mide, bağırsak ve romatizmal hastalıklara, başta varis olmak üzere dolaşım sistemi hastalıklarına, karaciğer, safra yollan ve böbrek taşlarına, kınk-çıkık sekellerine, kadın hastalıklarına önerilmektedir. Erdem Hamamı, Yeni Hamam, Kablanlı Hamamı, Şifa Hamamı, Erkekler Hamamı, Erler Kaplıcası, Doğan Hamamı, Nizam Hamamı, Şenlik Hamamı, Şengülcük Kaplıcası, Sivriğlu Hamamı, Alçık Hamamı, Kıymet Kaplıcası, Yenice Kaplıcası, İşçibaşı Hamamı, Alpanos Kaplıcası belli başlı kaplıcalardır. Bu arada, bölgede hem konaklama, hem de termal hizmeti veren iki otelden, Has Termal Otel ile Deda Termal Hotel’den de söz etmek gerekir. Bu otellerden; iki yıldızlı Has Termal Otel, 48 odada 87 yatak kapasitesiyle, tek yıldızlı Deda Termal Hotel ise, 32 odada 52 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir.