Menü

Tokat İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Tokat, sayıca az olmasına karşılık, üstün niteliklere sahip kaplıca ve içmeleriyle tanınmıştır. Bu sular, yurtiçinden olduğu kadar yurt dışından da çok sayıda ziyaretçiyi kendine çeken değerli maden suyu kaynaklarıdır. Sırayla inceleyecek olursak:

Beşören İçmesi: Merkez ilçeye bağlı Beşören köyünde-dir. ‘Beşören Maden Suyu‘ diye de anılır. Mide, karaciğer ve safra yollarına iyi gelen bir sudur. .

Reşadiye Kaplıcası: Tokat’ın şirin ilçelerinden Reşadiye’nin1 kilometrebatısındadır. ‘Çermik’ ya da ‘Reşadiye Ilıcası‘ diye de adlandırılmaktadır. İlçeyi Bereketli bucağına bağlayan yol üzerindedir. Günlük 7400 kişinin banyo gereksinimini karşılayabilecek potansiyele sahiptir.

Sodyum ve kalsiyum açısından zengin bir sudur. Yeryüzüne çıktığı andaki sıcaklığı48°C, egzersiz ve rehabilitasyon havuzlarındaki sıcaklığı ise 27-28°C’dir. Banyo tedavisi; romatizma, dolaşım sistemi hastalıkları, kırık ve çıkıkların tedavisi, kireçlenme, eklem ve ortopedik rahatsızlıklar, kadın hastalıkları, sinir ve cilt hastalıkları için önerilir. Ağrılı hastalıklara iyi gelir. Romatizmal ve ortopedik rahatsızlıklarda, ameliyat sonrası rehabilitasyon ve tedavilerde yararlıdır.

Bu değerli suyun şifalı özelliklerinden yararlanmak için, banyo uygulamalarının yanı sıra, içme kürleri de tavsiye edilmektedir. Reşadiye İçmeleri’ndeki suyun, değişik solunum ve dolaşım yolları hastalıkları üzerinde olumlu etkileri görülür.

Reşadiye kaplıca ve içmeleri, modern bir komplekstir. Sosyal ve yardımcı tesisleri her türlü ihtiyacı karşılayacak düzeydedir. Termal hizmetin en iyisinin verildiği Reşadiye Kaplıca Sitesi, konaklamak için de uygun bir yerdir. Kaplıca yakınında, eylül ayının son haftasında, iki gün süreyle ‘Altın Koç Festivali’ düzenlenmektedir.

Sulusaray Kaplıcası: İlin en ünlü kaplıcalarındandır. Sulusaray ilçesine3 kilometreuzaklıktaki Ilıca köyü sınırları içindedir. Kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 700 metredir.

Kaplıca, Romalılar döneminden bu yana işletilmiştir. Eski Nikopolis kenti kalıntıları arasından kaynayan, sıcak ve sağlığa yararlı olan bu sudan tarih çağları boyunca pek çok millet yararlanmıştır.

Sodyum klorürlü, sülfatlı ve bikarbonatlı olan suyun temperatürü50°C, radyoaktivitesi 5.1 eman, pH değeri 7.2’dir. Banyo tedavisi; romatizma, nevralji ve cilt hastalıklarına önerilmektedir.

1962 yılında yenilenen kaplıcada; iki adet tedavi havuzu ile çok sayıda sıra banyo bulunmaktadır. Yeterli sosyal tesisleri ve modern görünümüyle Sulusaray Kaplıcası, her yıl onbinlerce insanın tedavisinin yapıldığı, sağlığına kavuştu-rulduğu önemli bir termal merkezdir.

Ayvaz Suyu: Nitelikli, içimi hoş ve sağlığa çok yararlı olan bu su, Niksar ilçesine2 kilometreuzaklıktadır. Suyun çıktığı yer aynı zamanda yeşillikli ve doğal manzaralı güzel bir mesire yeridir. Burada kamp kurulmasına izin verilmektedir.

Ayvaz kaynak suyu; böbrek ve safra kesesi rahatsızlıklarına, mide ekşimelerine iyi gelir. Böbrek ve safra kesesinde taş ve kum olan hastalar, kronik bağırsak hastaları, yüksek tansiyon ve damar sertliğinden şikâyetçi olan hastalar, bu sudan içmekle kısa sürede şifa bulurlar.

Ayvaz Suyu, dünyanın en yumuşak içimli sularındandır. Total sertlik derecesi 0.6 (pH 6.7) olan bu suyun yıllar boyu ülke çapında satışı yapılmıştır. Ancak, bugün piyasada bulunan Niksar Ayvaz Suyu’nun, Mayıs 2003 tarihinde alınan ruhsatla üretimi yapılan işlenmiş(l) bir içme suyu olduğu gö.-rülmekte, bu durum topluma bazı açıklamaların yapılmasını gerekli kılmaktadır.

Tokat ilindeki şifalı sulardan yararlanmak ve bölgedeki konaklama imkânları hakkında bilgi almak isteyenler, Tokat Turizm Danışma Bürosu’na başvurabilirler.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir