Artvin ilinde sayılamayacak kadar çok şifalı su vardır. Bunlar yalnız bir bölgede değil, ilin bütün yüzeyine dağılmış durumdadır. Halk, yöredeki bu şifalı sulara ‘Çermik’ adını vermiştir. Romatizmaya iyi gelen kaplıcalarıyla Artvin güzel illerimizden biridir.
Borçka ilçesindeki Otingo Çermiği; ilçe merkezinin 8 kilometre doğusunda, Balcı köyünde bulunan bir kaplıcadır. ‘Otingo Ormanları Ilıcası’ olarak da tanınmaktadır. Suyu şifalı olan bu kaynağın küçük bir oteli ve sosyal tesisleri bulunmaktadır.
Şavşat ilçesi de şifalı su kaynakları bakımından zengin bir ilçedir. Burada bulunan başlıca kaplıcalar şunlardır:
Ilıca Kaplıcası: Şavşat’a 12 kilometre uzaklıktaki İlıca köyündedir. Bu nedenle ‘Ilıca Köyü Çermiği’ diye de bilinir. Suyu; romatizma ve siyatik gibi ağrılı hastalıkların tedavisinde etkilidir. Oteli ve sosyal tesisleri vardır.
Mikelet Kaplıcaları: İlçenin Çoraklı köyündedir. ‘Çoraklı İçmesi’ olarak da tanınır. Şifalı bir maden suyu kaynağıdır. Suyu; birçok hastalığın tedavisinde, hem banyo, hem de içme olarak kullanılmaktadır.
Artvin’in merkeze bağlı Zeytinlik bucağındaki Zeytinlik Kaplıcası ‘Çermiği’; il merkezinin 5 kilometre güneyindedir. Doğal bir haldedir. Suyunun özellikle mide ve bağırsakhastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçmesi, birçok Artvinliyi her gün bu yöreye çekmektedir.
Ciskaro Maden Suyu: Artvin’den 20 kilometre uzaklıktadır. Maden suyunun romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.
Artvin ilinde, yukarıda sözünü ettiğimiz şifalı su kaynaklarının yanı sıra, çok sayıda kendi halinde akan doğal kaynaklar da bulunmaktadır. Oruçlu İçmesi bunların başında gelir. Mersivan Yaylası’nın üzerinde, 1850 metre yükseklikteki Genya Dağı’nda bulunan Yalnızhan Maden Suyu ile Acısu Maden Suyu, henüz ekonomik ve sağlık açısından değerlendirilmemiş şifalı su kaynaklarıdır.
Ayrıca, Artvin’in Sakara Yaylası’ndaki Neşeli, Karaköy ve Papart ormanlarında, Bilbilan Yaylasımda Doğal soğuk su kaynakları bulunmaktadır.
Arkadaşlar şakın borçkaya gitmeyin kaplıca kapanmış internette ilanı silmemişler