Menü

Giresun İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Kalsiyum ve sodyum bikarbonath maden sularıyla tanınmış Karadeniz Bölgesi’nin bu şirin ilinde, çok sayıda içme bulunmakta ve hemen hemen hepsi benzer özellikler göstermektedir. Bol miktarda serbest karbondioksit içerirler. Çoğunlukla soğuk içmelerdir.

Karaaslan Maden Suyu, Cüceköy Maden Suyu ve Bahanos Maden Suyu, Espiye ilçesindeki içmelerdir. Kufa Suyu İçmesi ise, Pontus döneminden bu yan kullanıla gelen şifalı bir sudur. Bu içmenin civarında, aynı dönemden kalkma bir kale ve bazı yıkıntılar vardır.
Yavuz Kemal İçmesi ile Çamlıköy İçmesi, Dereli ilçesinin maden suyu kaynaklarıdır. Bozat Köyü Şifalı Suyu ise, Bulancak ilçesindedir ve cilt hastalıklarından şikâyetçi olanlara şifa dağıtmaktadır. İlçe merkezinde, Acısu diye anılan bir maden suyu kaynağı da çok rağbet görmekte ve sık sık ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir.

Fatsu Doğal Kaynak Suyu da, Bulancak ilçesine bağlı Çimşir köyü sınırları içinde yer alan Çaldağı’ndan fışkıran bir kaynak suyudur. Şişeleme tesisleri Giresun’un lnişdibi beldesinde bulunan bu suyun sertlik derecesi 6.2 (toplam sertlik 4.1 fr°)’dir. Karadeniz yaylalarından kaynayan binlerce güzel içimi! sudan birisidir.

Tirebolu ilçesine bağlı Manastır köyünde bulunan Manastır Köyü Maden Suyu ile Şebinkarahisar ilçesine bağlı Tamzara köyünde bulunan Tamzara Köyü Maden Suyu da yöre halkı tarafından çok tutulan kaynaklardır. Tamzara köyünün ilçeye çok yakın olması nedeniyle bu içmeye ‘Şebinkarahisar İçmesi’ adı da verilir. Burası, yaz aylarında şifa bulmak amacıyla akın eden binlerce hastayla dolup taşar. Sıcak olan suyu, mide, bağırsak, böbrek, safra yollan ve karaciğer rahatsızlıkları için çok yararlıdır.

Giresun-Merkez ilçede ise aynı görevi İnişdibi İçmesi ve İnişdibi Maden Suyu görür. Ulaşımın mümkün olduğu içme kaynağı sahilden 27 kilometre içeridedir. Araçlar kaynağa kadar çıkabilirler. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, böbrek taşları, idrar yollarındaki kumlar ve bu rahatsızlıklardan doğan sancılı hallerde önerilen bir sudur. Aynı yerde işletmeye açılan dolum tesisleri aracılığıyla, bu şifalı suyun şişelenerek il ve yurt çapında pazarlanması yoluna gidilmiştir. Günde 10 bin civarında olan dolum kapasitesi işletmenin daha modern bir hale getirilmesiyle fazlalaşacaktır.

Giresun ilindeki şifalı içmeler ve konaklama olanakları hakkında bilgi almak isteyenler, Giresun Turizm Danışma Bürosu’na başvurabilirler.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir