Menü

Kastamonu İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Kastamonu, Merkez ve bağlı ilçelerine dağılmış olan çok sayıda şifalı su kaynağına sahip bir ilimizdir. Karadeniz Bölgesi kaynaklarının birçoğunda görüldüğü gibi, bu kaynaklar da sülfatlı ‘acı’ soğuk maden suları sınıfına dahil sulardır.

Hisarcık Maden Suyu ile Kurugeçe Acısuyu Devra kani ilçesinde, Sırakonak Maden Suyu Çatalzeytin’de, Terca Maden Suyu Abana’da, Ilıca Köyü İçmesi ile Karaköy Maden Suyu Daday’dadır. Daday ilçesindeki temiz orman havasının insan sağlığı üzerine olumlu etkisini göz önüne alan ilgililer ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta Ballıdağ Sanatoryumumu hizmete açmışlardır. Sanatoryum, çam ormanlarının arasında olup, Türkiye’nin dörtbir köşesinden gelen tüberkülozlu hastalara uzun yıllar şifa dağıtma görevini sürdürmüştür.
Tosya ilçesinin Aşağı Berçin köyündeki Aşağı Berçin Maden Suyu ile Çaykapı köyündeki Çaykapı Maden Suyu ilin diğer şifalı maden suyu kaynaklarındandır. Kastamonu’ya 30 kilometre uzaklıkta, İlgaz Dağı’nın kuzey eteklerindeki Acısu ile Araç ilçesindeki Acısu Maden Suyu, şifalı özellikleriyle yöre halkının yoğun ilgisiyle karşılaşan sulardır. Araç ilçesinin İğdır beldesinde de, mide ve bağırsak rahatsızları için önerilen Aksu Şifalı Suyu bulunmaktadır.

Dereyayla Maden Suyu, Balıköyü İçmesi, Çelikören Maden Suyu, Acısu İçmesi ve Kuzyaka beldesindeki Kuzyaka Maden Suyu, KastamonuMerkez ilçe sınırları içindeki diğer kaynaklardır.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir