Menü

Ordu İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Sağlık turizmine elverişli iller arasında Ordu ilini de saymak gerekir. Ordu, ilçelerine yayılmış şifalı sularıyla büyük bir potansiyele sahip illerimizin başında gelir.

Gölköy Maden suyu, Meşealan Maden Suyu ve Çermik Suyu, Gölköy ilçesindedir. Özellikle Çermik Suyu, kükürtlü bir su kaynağıdır. Banyo tedavisi, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi gelir. İçildiğinde ise, mide rahatsızlıklarını giderir.

Çamalan Kaplıcası ve Çamalan Maden Suyu, Gökçebel Suyu ve Esemen Suyu, Akkuş ilçesinin şifalı su kaynaklarıdır. Esemen Suyu’nun, bağırsak parazitleri ile böbrek kumlarının dökülmesinde büyük yararı vardır.

Musalı Maden Suyu ile romatizmal hastalıklara iyi gelen suyuyla İskevsir Köyü Kaplıcası Mesudiye ilçesinin, Yağıbasan köyündeki Acısu İçmesi, Yaycı Köyü Maden Suyu ve Tekkiraz beldesindeki Tekkiraz Suyu da Ünye ilçesinin şifa kaynaklarıdır. Tekkiraz Suyu’nun müshil etkisi vardır. Nazif Bey Suyu ise Ordu-Merkez ilçede olup, hem mide ağrılarına, hem de romatizmaya iyi gelen bir başka şifalı sudur.

Ordu’nun en ünlü şifalı su kaynağı ise, Fatsa ilçesindeki Bolaman Kaplıcası‘dır. Kaplıca, Ordu’ya 58, ilçe merkezine 11 kilometre uzaklıktaki Sarmaşık köyündedir. Bu nedenle ‘Sarmaşık Kaplıcası‘ ya da ilçeye olan yakınlığından dolayı ‘Fatsa Ilıcası‘ diye de anılır. Deniz seviyesinden yüksekliği50 metreolan kaplıcaya, sezon süresince komşu ilçelerden binlerce romatizmalı hasta gelmektedir.

Sülfat, sodyum, kalsiyum, klorür, bromürve flor içeren suyunun temperatürü 47.5°C, pH değeri 8.55 radyoaktivitesi 0.85 emandır. Litresinde1 grammineralizasyon bulunan, kalevi ve toprak kalevili acı bir sudur. Banyo ve içme tarzında kullanılabilir. Banyo tarzında kullanıldığında, termalitesi ile sedatif bir etki yapar. İçme olarak kullanıldığında ise, etkisi daha çok böbrek üzerinde yoğunlaşır. Banyo tedavisi; romatizmalılar, nevralji ve cilt hastalıkları için önerilir. İçme tedavisinin böbrek hastalıkları üzerinde diüretik etkisi vardır.

Kaplıcada; üç adet tedavi havuzu ile çok sayıda sıra banyosu bulunur. Konaklama için kurulan tesislerin toplam yatak kapasitesi 1000’i geçer. Kaplıcanın kendi oteli ise 120 yataklıdır. Sosyal ve yardımcı tesis sıkıntısı çekilmeyen yörenin ulaşım sorunu da yoktur.

Ordu ilindeki kaplıca ve içmeler hakkında bilgi almak isteyenler, konaklama konusunda tereddüt gösterenler, Ordu ve Ünye’deki Turizm Danışma Bürolarına müracaat ederek istedikleri bilgiyi alabilirler.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir