Sakarya ili, sağlık turizmine olanak veren kaplıcalara, maden sularına ve doğal kaynak sularına sahip bir ilimizdir. Özellikle Geyve ve Akyazı ilçelerinde bulunan şifalı su kaynakları, sadece il dahilinde değil, yurt çapında da ün yapmış kaynaklardır.
Taraklı-Geyve yolu üzerinde yer alan Taraklı İçmeleri, mide rahatsızlıklarına, özellikle de pankreas hastalıklarına iyi gelir. Sakarya’nın Karadeniz’e kıyısı olan ilçesi Karasu’daki Karasu Kum Banyosu‘nun, romatizma ve siyatik için yararlı olduğu bilinmektedir. Geyve ilçesi ise, çok sayıda şifalı suya ev sahipliği yapar. İlçedeki bellibaşh kaynaklar şunlardır:
Acısu Kaplıcası: Taraklı yolu üzerinde, ilçe merkezinden 6-7 kilometre uzaklıktadır. Sodalı soğuk maden suları kapsamında olup, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları üzerinde etkilidir. İçeriğinde karbondioksit bulunması, suya içme özelliği de verir. Solunum yollan ve kalp-damar hastalıkları üzerinde olumlu etkileri görülür.
Ilıcaköy Kaplıcası: ilçeye bağlı Ilıca köyündedir. ‘Ilıca-köy Gazlı Suyu’ diye de anılır. Acısu Kaplıcası’yla benzer özellikler gösterdiğinden, şifa etkileri de aynı hastalıklar üzerinde yoğunlaşmıştır.
Ahibaba Maden Suyu: Geyve ilçesindeki bir başka şifalı su kaynağıdır. Sodyumun yanında önemli miktarda kalsiyum içerdiğinden, kalevi ve toprak kalevili bikarbonatlı sular grubuna girer. Bunun yanı sıra, yüksek oranda karbondioksit içermesi (I.kaynakta 1267 mg/lt, II.kaynakta 1050 mg/lt), onu karbogazöz sular sınıfına da sokmaktadır. Sindirim ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarında önerilebilecek bir sudur.
Kıl Hamamı: Geyve-Taraklı yolu üzerinde, Hacıyakup-lar köyündedir. Eskiden, Bursa-Bağdat ipek yolunda mal taşı¬yan kervancıların önemli bir konaklama mahalli olan bu yörede, geçtiğimiz yüzyılın sonlarına kadar kullanıla gelen iki hamam yıkıntısı ‘Gelin Yutan‘ ve ‘Gıcık Hamamları‘ vardır. Kemerleri ve havuzları hâlâ eski güzelliğini koruyan bu hamamlardan1 kilometrekadar uzaklıkta bulunan Kıl Hamamı, bugün kervanlara değil ama, yöre insanına ve suyunun şifalı özelliklerini duyup da gelen hastalara hizmet vermektedir.
Sodalı sıcak maden suları grubuna giren suyu, ayrıca karbondioksit de içerir. Temperatürü 49-50°C’dir. Banyo tedavisi; romatizma, kireçlenme, kadın, cilt ve dolaşım sistemi hastalıklarına, içme tedavisi ise; mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir. Sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etkisi vardır.
Özellikle yaz aylarında yoğun bir ziyaretçi akınıyla karşı karşıya kalan kaplıcadaki konaklama tesislerinin yeterli düzeyde olmaması, yıllarca insanlığa hizmet etmiş bu şifalı su kaynağının eski görkemli günlerine dönme zamanını geciktirmektedir.
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde bulunan Bucak Kaplıcası ile Akyazı Kaplıcası, şifalı özellikleri olan iki ünlü kaplıcadır. Ancak asıl ünlü olan, ilçeye8 kilometreuzaklıkta, Kuzuluk beldesindeki Kuzuluk Kaplıcaları’ i:.-
Kaplıca alanının denizden yüksekliği100 metreolup, çevresi meşe ormanlarıyla kaplıdır. Suyu, sodyum bikarbo-natlı sular grubuna girer. Üç ayrı yerden kaynayan bu sular; Kaplıca kaynağı, Halk Hamamı ve Maden Suyu Kaynağı şeklinde gruplandırılır.
Sıcak sulu olan Kaplıca ve Halk kaynaklarının temperatürü 37-70°C, radyoaktiviteleri 3.9-7.3 eman, pH değerleri ise
6.8-8.2 arasında değişmektedir. Banyo tedavisi; romatizma, siyatik, lumbago, nevrit, kadın ve cilt hastalıkları, sedef ve egzema hastalıkları, damar sertliği vs. gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Dünyaca ünlü ‘Fango’ türü çamurla benzer özellikler gösteren çamuruyla yapılacak banyolardan da çok olumlu sonuçlar alınır.
Kuzuluk, modern konaklama tesisleri, pansiyon olarak verilen dağ evleri ve tedavi üniteleriyle tam bir termal merkez görünümündedir.
Kuzuluk Maden Suyu kaynağının ise temperatürü18°C, radyoaktivitesi 8.6 eman, pH değeri 6.6’dır. Sodyum bi-karbonatlı ve klorürlü bir sudur. Yurt çapında ün kazanmış olup, ilçenin önemli gelir kaynaklarından birini teşkil eden bu su, Kuzuluk Maden Suyu Sodası adı altında şişelenip pazarlanmaktadır. Hipostenik midelerle, karaciğer, safra yolları, mide ve bağırsak hastalıklarına tavsiye edilir. Ayrıca böbrek ve şeker hastalığına da yararlı olduğu, ülser ve hazımsızlığa iyi geldiği, nutrisyon bozukluklarını giderdiği de bilinmektedir. Ancak, sayılan hastalıklardan yarar görmek için, içme tedavisinin kaynakta yapılmasının uygun olacağını gözden uzak tutmamak gerekir. Suyun diüretik ve laksatif etkisi yoktur.
Kuzuluk, çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ederek şifa aradıkları, bazılarının ise temelli yerleşme mahalli olarak seçtikleri, sağlık ve doğanın iç içe yaşandığı enderyerlerden biridir.
Sakarya’nın Hendek ilçesi ise, diğer ilçelerdeki sıcak su kaynaklarının aksine, soğuk su kaynaklarıyla ünlenmiştir. İlçe hudutları içinde muhtelif yerlerden kaynayan doğal kaynak suları, değişik isimlerle piyasaya sürülerek halkın istifadesine sunulmaktadır. Bunlardan; Çamlıca beldesindeki tesislerde dolumu yapılan Flora Doğal Kaynak Suyu, pH değeri 7.8 (toplam sertliği 5.5 Fr°) ve Akyudum tesislerinde şişelenen Aytaç Akyudum Doğal Kaynak Suyu, pH değeri 7.8 (toplam sertliği 3.8 Fr°) olan, güzel içimli ve şifalı sulardır.
Hatta, Aytaç suyunun bebek mamalarında bile güvenle kullanılabilecek özellikte olduğu ifade edilmektedir.
Sakarya il dahilindeki kaplıca ve içmelerden yararlanmak isteyenler, bölgedeki konaklama olanakları hakkında bilgi edinmek arzusunu duyanlar, Adapazarı Turizm Danışma Bürosu’ndan istedikleri bilgiyi alabilirler.