Tekkesin Maden Suyu

Çorum’daki ikinci önemli kaynak, Kargı ilçesindeki Tekkesin Maden Suyu’dur. ilçeye bağlı Gökçedoğan köyü sınırları içinde, köye 1 kilometre uzaklıktadır. ‘Gökçedoğan Maden Suyu’ diye de anılmaktadır.

Bikarbonatlı, magnezyumlu, kalsiyumlu ve karbondioksiti olan bu suyun temperatürü 17°C, pH değeri 6.25, radyoaktivitesi 0.44 emandır. Bileşimi; toprak alkali ve kuvvetli bikarbonatlı bir su olduğunu göstermektedir. 17°C lik ısısı, içme olarak kullanılmasının uygun olacağını düşündürür. Litrede 6 gramın üstünde mineral taşıyan bu suyun; özellikle metabolizma hastalıklarında değerlendirilmesi düşünülmelidir.

Bu tür sular, bir taraftan hafif diyabetik hastalarda, diğer taraftan kanında ürik asit birikimi saptanan gut’lularda ve nihayet fazla gıda almaya bağlı eksojen şişmanlıklarda olumlu bir etki meydana getirir. Ayrıca, pankreas amilazının tesirini arttırdığı için bazı fermentler üzerinde de etkili olması beklenebilir. Kanda yedek alkali ve asitbaz dengesi üzerinde düzenleyici bir etki yapar. Bu yolla ensülin aktivitesinin artmasına yardımcı olur. Bikarbonatlı su olarak, mide ve bağırsak yollarının tüm salgı sistemi üzerine etkilidir. Özellikle mide asiditesini düzenler. İkinci aşamada, mukozanın salgı sistemini uyarır ve asit yapımını arttırır. Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi vardır. Kuvvetli mineraiizasyon gösteren bikarbonatlı suların en önemli etkilerinden biri olan hepatovasküler sistem üzerindeki tesiri, bu sudan da beklenebilir. Safra akışının artması, bileşiminin değişmesi, çeşitli nedenlerle bozulan karaciğer fonksiyonel testlerinde düzelme meydana getirir. Bu suyun total mineralizasyonunun çok kuvvetli oluşu göz önünde tutularak, içme kürlerinde az miktarda kullanılması önerilir. Bu da, bilindiği gibi yemeklerden önce 50’şer gramdan başlanarak, hastanın kapasitesine göre 150’şer grama kadar arttırılan dozlardan oluşur. Hasta bir günde toplam olarak ve 3 defada almak suretiyle 150450 grama kadar su içmelidir.

Buna da bakın:  Yarıköy Kükürtlü Suyu
Comments are closed.