Çîtli Maden Suyu

Çîtli Maden Suyu: inegöl ilçesine 11 kilometre uzaklıkta, Çitli köyündedir. Denizden yüksekliği 320 metre olan mesirelik bir alandan kaynamaktadır. 150 yıldan fazla bir zamandır işletilen bu şifalı su, yurdumuzun en iyi maden sularından biri olup Padişah Abdülaziz’in mide rahatsızlığını gidermekle üne kavuşmuştur. 185 5 yılından bu yana katıldığı uluslararası yarışmalarda aldığı derece ve madalyalar bu ününü kanıtlamaktadır.

Çitli Maden Suyu, İstiklâl Savaşı sırasında Yunanlılar tarafından kasıtlı olarak bombalanmış ve bu nedenle de debisi azalmıştır. Yan yana üç çeşme gibi görünen kaynaklar aslında dört tanedir. Ancak, serbest karbondioksit bakımından zengin olan ortadaki iki kaynak birleştirilmiş ve tek depo halinde kaptajı yapılmıştır. Bu kaynağın şimdiki veriminin 24 saatte 72 kasa, yani 303 kilogram olduğu, eski debisinin ise 350 okka, yani 437 kilograma denk düştüğü ilgililer tarafından söylenmektedir. Karbondioksit gazı az olan, ancak debisi fazla olan (1170 İt/sn.) kaynak suyu, gazsız ve içimi zor olduğu için sadece şişelerin yıkanmasında kullanılmaktadır.

Saf sodyum bikarbonatlı sular grubunda incelenen bu suyun, özellikle sağ kaynakta sodyumun yanında kalsiyum ve magnezyum içermesi dikkat çekicidir. Bu kaynağın debisi 343 İt/sn.dir. Temperatürü 1314°C, radyoaktivitesi 1.18 ilâ 5.85 eman ve pH değeri 6.57 arasında değişmektedir.

Suya asıl özelliğini veren, bu yöre sularının hâkim karakteri olan bikarbonat anyonudur. Bu tür kalevi sularda bol miktarda karbondioksit bulunmaktadır. Ayrıca, yine kalevi karbondioksitti suların çoğunda olduğu gibi demir de içer: mektedir. Demirin eşik seviyeye yaklaşık olması, hem biyolojik etki göstereceğini, hem de suyun tadını bozmayacağını işaret eder.

Sular içme şeklinde kullanılır. Karaciğer ve safra yollan hastalıkları ile birlikte, belli başlı mide rahatsızlıkları için önerilir. Kendi grubunun yaptığı tesirleri gösterir ve mineralizasyonu az olduğundan boşaltım sistemlerine ve özellikle böbreğe etki eder. Diüretik sulardır. Genel endikasyonlar için, bikarbonatlı sular grubunda sözü edilen hastalıkları gözden geçirmek yeterlidir. Bütün bunlara ek olarak, demir içeren bir su olması nedeniyle, özellikle demir noksanlığına bağlı anemileri ‘kansızlığı’ giderici bir etkisi vardır. Cilt üzerindeki kırışıklıklarda astrenjan etki gösterir.

Comments are closed.