Kepekler Kaplıcası ve Çamur Suyu

Kepekler Kaplıcası ve Çamur Suyu, Susurluk ilçesinin 20 kilometre kuzeyinde, Göbel bucağına bağlı, eski adı Kepekler olan Ilıcaoba köyündedir. İlçenin en önemli şifalı su kaynaklarından birisidir. Kaplıca alanında Cenevizlilerden kalma eski yıkıntıların bulunması, kaplıcanın ilk kez Cenevizliler tarafından işletildiği kanısını uyandırmaktadır.

Kepekler Kaplıcası ve Çamur Suyu; madeni az ılıca ve içmeler grubuna dahildir. Kaplıca hamamında kullanılan şifalı su; sodyum bikarbonattı, klorürlü ve radonludur. Bu suyun çıktığı yer ‘Açık Kaynak’ diye anılır. Temperatürü 62°C, pH değeri 6.52, radyoaktivitesi ise 5438 Pci/lt=54 emandır. Çamur Suyu ise ayrı bir kaynaktan çıkar. Temperatürü 4152°C, pH değeri 7.1, radyoaktivitesi 20 emandır. Yüksek ısı ve içerdikleri bol miktardaki radyoaktif gaz emanasyonuyla dış uygulamalarda değerlendirilmesi gereken kıymetli bir sudur.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit, polinevrit, felçler ve ankilozlar ile kadın hastalıklarında, çamur tedavisi ise; bütün romatizma çeşitleri, nevralji, nevrit, polinevrit, çocuk felçleri, kırıkçıkıklardan sonraki hareketsizliklerde, artritli hastalarda ve kadın hastalıklarında tavsiye edilmektedir.

Kepekler kaynak suyu; radyoaktif, çok sıcak ve litrede 2 gram kadar mineralizasyon içeren tuzlu bikarbonatlı, kalevi bir maden suyudur. Dış uygulamalar yoluyla kullanıldığında, suyun sıcaklığı ve radyoaktivitesi etkin unsur olarak dikkati çeker. Bilhassa bol radyoaktif emanasyonlar, üst solunum yollarından organizmaya girerek iç salgı bezleri üzerinde uzun zaman sürecek kalıcı bir etki gösterirler. Kanda birikmiş ürik asit miktarı üzerinde etkili olacağından, gutlu hastaların sükûn devresinde ‘iki kriz arasında’ tavsiye edilebilir. Radyoaktivitenin ve sıcaklığın aynı zamanda ağrı dindirici tesirleri bilinmektedir. Şu halde, romatizmal sendromlarda, kırık sekellerinde ve lokomotör sistem üzerinde yapılan cerrahi müdahalelerden sonra görülen ağrılı hareket güçlüklerinde, ke. za kronik ağrılı iltihaplı kadın hastalıklarında ve yine kronik ağrılı bazı kalın bağırsak sendromlarında önerilmesi gereken bir sudur. Bu suların ilginç bir yanı da, çamur uygulamalarına elverişli olmasıdır. Su ve çamur banyosu bir arada yapılabilmektedir. Hafif sodyum klorürlü bir suyla oluşan ve ‘Moor’ türüne yakın olan çamurun gerçek bileşimi ve içerdiği organik ve inorganik maddelerin zenginliği hakkında detaylı bir bilgimiz bulunmamakla birlikte, çamurda kuvvetli bir radyoaktif oranı olduğu kesindir. Şu halde, birçok ağrılı hastalıklarda, bazen genel banyo tarzında, bazen de daha geniş lokal uygulamalar halinde bu unsurdan istifade etmek düşünülebilir. Çamurlar ısıyı çok daha uzun süre taşırlar. Aynı zamanda, içlerinde bulunan organik maddelerden bazılarında ostrejen ‘hormonal’ etki görülür. Bu maddeler deri aracılığıyla vücuda geçebildiklerinden hormonal etki gayet açık olarak dikkati çeker. Radyoaktivite, bir yandan organizmada iç salgı sistemini uyarırken, diğer taraftan çamurun bileşiminde oluşan hormonlar deriden geçmek suretiyle bir ilaç etkisi gösterirler.

Buna da bakın:  Büngüldek Hamamı

Kaplıcada, genel tedavi havuzlarıyla birlikte, çamur banyolarının rahatlıkla yapılması için etrafı çevrili küçük havuzlar da bulunmaktadır. Konaklama için, yatak kapasitesi 200’ü geçen bir otel ve yardımcı sosyal tesisler vardır. Ayrıca, tek kişilik barakalarda ve sezon boyunca kurulan çadırlarda da kalmak mümkündür.

Comments are closed.