Düzce İlindeki Şifalı Sular ve Kaplıcalar Rehberi, İyi Gelen Hastalıklar ve Tarihçesi

Maden Teknik Arama Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar, yörenin gerek kaplıca ve gerekse maden suyu kaynaklan bakımından çok zengin olduğunu göstermiştir.

Derdin Kaplıcası ve İçmesi: Düzce’nin17 km güneyinde,400 metre rakımlı, etrafı ormanlık alanla çevrili Derdin (Dolay) Kaplıcası çevresine şifa dağıtmaktadır. Kaplıcadaki su, duru, renksiz ve kokusuzdur. 2 lt/s debideki suyun sıcaklığı ise 42 derecedir.

Derdin Kaplıcası özellikle mide, bağırsak, safra kesesi, karaciğer, böbrek, seker ve ayrıca deri hastalıkları için oldukça şifalıdır. Derdin Kaplıcası’nda konaklama amacıyla 15 odalı küçük bir otel de bulunmaktadır.

Sodyum bikarbonatlı, sülfatlı ılıca ve içmeler grubunda incelenen suyu, aynı zamanda bol miktarda karbondioksit içerir. Temperatürü32°C, radyoaktivitesi 1.7 man, pH değeri 6.18’dir.

Hidroloji uzmanı Prof. Dr. Nusret Şakir Dirisu, ‘Hidroloji’ adlı eserinde, Derdin Kaplıcası’nın suyu için; “Dünyada içiminin hoşluğu ve bünyeye yaptığı etki bakımından daha üstün değerde bir başka su daha yoktur. Böylesine şifalı bir suyun kaynağında kurulacak tesislerin, komşu ülkeler tarafından büyük rağbet göreceğinden şüphe edilemez. Ayrıca, bu şifalı sudan elde edilecek tuz, doktorlar tarafından sıkça tavsiye edilen ‘Naturel Karlsbad tuzu’nun yerini alacak ve hastalara yarar ve kolaylık sağlayacaktır.” demiştir. Bu görüş, Fransız Prof. Dr. Salomon Calci tarafından da; “Bu şifalı su, dünyaca ünlü Karlsbad-Mühbrunnen kaynağı ayarındadır” cümlesiyle doğrulanmıştır.

Derdin Kaplıcası, kalevi bikarbonatlı bir sudur. Eşik değerin üstünde sülfat anyonu içermesi nedeniyle, acı, kalevi bikarbonatlı sular grubuna girer. 1 gramın üstünde karbondioksit içermektedir. (1180 mg/lt.) Debisi bol olan bu su, özellikle içme kürlerinde endikasyon kazanır. Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında, içerdiği 8 gramın üstündeki total mi-neralizasyon oranıyla, Fransa’nın ünlü Vichy kaynağına benzer etki göstermesi beklenir. Total mineralizasyonu yüksek olduğundan, az miktarlarda kullanılır. Karaciğer ile safra kesesi hastalıklarında hastalar, kaynağında yapılacak kürlerden son derece olumlu sonuç alırlar. Ayrıca şişelendikten sonra piyasaya verilmesinde de yarar vardır. Türkiye piyasasında ithal maden sularının satıldığı anımsanacak olursa, bu suyun tüm ihtiyacı karşılamasının yanı sıra, Ortadoğu ve Balkan ülkelerindeki mevcut boşluğu dolduracağı ve önemli ölçüde ekonomik değer kazanacağı bir gerçektir.

Banyo tedavisi; nevralji, cilt ve kadın hastalıklarına önerilir. İçme tedavisi ise; mide ve bağırsak rahatsızlıkları ile özellikle karaciğer ve safra yollan hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kaplıcadaki tesisler; iki adet genel tedavi havuzu ile içme çeşmelerinden ibarettir. Sosyal tesis sıkıntısı çekilmez. Konaklamanın ise yeterli seviyede olduğunu söylemek mümkün değildir. Sezon sırasında artan talep karşısında çadır kurulması tercih edilmektedir.

Efteni Kaplıcası: Efteni Kaplıcası, Düzce-Gölyaka bati yolu üzerinde, Düzce’nin18 km batısında, Efteni Gölü’nün kenarındadır. Değişik sıcaklıklarda üç havuzu bulunan Efteni Kaplıcası’nda konaklama evi ve pansiyonlarda bulunmaktadır.

Efteni Kaplıcası’nın Roma ve Bizans dönemlerinde de işletildiği, bazı tarihçilerin iddiaları arasında yer alır. Ancak, Osmanlı döneminin ünlü kaplıcalarından biri olduğuna dair kayıtlar vardır.

Suyu, saf sodyum bikarbonatlı sular grubuna girer. Bikarbonat, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve karbondioksit içerir. Temperatürü42°C, radyoaktivitesi 2.42 eman, pH değeri 6.40’dır.

Efteni Kaplıcası, kalevili ve toprak kalevili bikarbonatlı sular grubundadır. Çok miktarda karbondioksit (880 mg/lt.) ve demir içerir. Dış uygulamalarda kullanılması durumunda, genellikle sedatif etkisinden, ayrıca karbondioksitin periferik dolaşımı genişletici tesirinden yararlanılır. Inhalasyon şeklinde kullanıldığında ise, üst solunum yollarının ve akciğerlerin buruşma-büzüşmesiyle ilgili sendromlannda sedatif etki görülebilir.42°C’deki suyun soğutularak içme tarzında kulanıl-ması halinde; 3 gramın biraz üstünde bulunan total minerali-zasyon ve içerdiği magnezyum nedeniyle, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları üzerinde gayet olumlu etkiler meydana getirir. Karbondioksit içermesi, içimini kolaylaştırır. Diğer taraftan, bileşiminde bulunan 2.5 mg/lt. oranındaki demir, anemiklerin demir noksanlığına bağlı hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynar. Banyo tedavisi ise, romatizma, nevralji, nevrit ve kadın hastalıklarına önerilir.

Kaplıcanın, standart ölçülerde tedavi havuzları ve sıra banyoları vardır. İçme suyu çeşmelerden karşılanır. Sosyal ve yardımcı tesisleri yeterli düzeyde değildir. Konaklamada da sorun yaşanır. Toplam yatak sayısı 100’ü bulmamaktadır.

Şifalısu Ormaniçi Dinlenme Yeri: Düzce-Akçakoca karayolu üzerinde, mesire ve piknik alanı olarak tanzim edilen bir parktadır. Buradaki suyun birçok hastalığa iyi geldiği söylencesi, şifalı suya yoğun bir ilginin doğmasına neden olmuştur.

Yaşam Doğal Kaynak Suyu: Düzce’ye bağlı Akçakoca ilçesinin Kurukavak köyünden kaynayan şifalı bir sudur. Zengin mineral yapısı, doğal soğukluğu ve 7.6’Iık pH değeriyle tercih edilen kaynak sularından biridir. Eylül 2000 tarihinden bu yana üretilen Yaşam Su, ülke çapında pazarlanmaktadır.

Akçasu Doğal Kaynak Suyu: Aynı yöreden ve yine aynı firma tarafından üretilen, ancak değişik bir başlık altında ülke pazarlarına sunulan bir sudur. Akçasu Doğal Kaynak Su-yu’nun toplam sertlik derecesi 10.3Fr°’dir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir