Reyhanlı Kaplıcası

Hatayın en önemli kaplıcalarından bir tanesi Reyhanlı Kaplıcası‘dır. Reyhanlı ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Hamam bucağının 4 kilometre güneydoğusuna düşer. Ağaçlarla kaplı kaplıca alanının deniz seviyesinden yüksekliği 120 metredir. TürkiyeSuriye sınır güvenlik bölgesi içinde olduğundan jandarma denetimindedir. Bu nedenle, özellikle özel araçlarıyla gelenler ancak izin almak koşuluyla kaplıca suyundan yararlanabilirler.

‘Reyhanlı Hamamı’ ya da ‘Hamamaş Kaplıcası’ diye de adlandırılan kaplıcanın suyu, aynı bileşimlere haiz üç ayrı kaynaktan çıkmaktadır. Kükürtlü ılıca ve içmeler grubuna dahil olup, sodyum bikarbonat, kalsiyum sülfat, bromür ve hidrojen sülfür içerir. Her üç kaynağın temperatürleri 35-37°C, radyoaktiviteleri 3.74-6.91 eman ve pH değerleri 7.10-7.15 arasında değişmektedir.

Banyo tedavisi; romatizma, nevralji, nevrit, kadın ve cilt hastalıklarına, serpintileme ve koklama kürleriyle de solunum yolları hastalıklarına önerilmektedir. İçme tedavisi ise, karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalıklarına yararlıdır. Bu su, total mineralizasyonu 1.5 gramın biraz üstünde olan karışık bileşimli bir maden suyudur, içeriğindeki tüm anyon ve katyonlar, eşik değerlerin üzerinde bulunur. Ortalama 36°C’deki sıcaklığıyla dış uygulamalara olanak sağlar. Genelde ağrılı hastalıklarda, özellikle de artroz türü romatizmal sendromlarda, karın bölgesinin iltihabi olmayan fonksiyonel ağrılı hallerinde değerlendirilmesi uygun olur.

Kaplıcada, iki adet genel tedavi havuzu ile çok sayıda sıra banyo bulunmaktadır. 1983 yılına kadar Fransızlardan kalma tek katlı otelle idare edilen tesiste, konaklama ve diğer yardımcı üniteler nitelikli hale getirilmiştir. Kaplıca otelinin toplam yatak kapasitesi 250’yi geçmektedir.

Buna da bakın:  Sivrice Maden Suyu
Comments are closed.