Güneysu İçmesi ve Çamur Suyu

Mersin’deki en önemli şifa kaynaklarından biri de, eski Gözne yolu üzerinde, il merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Güneysu İçmesi ve Çamur Suyu ‘dur. ‘Mersin İçmesi’ diye de anılırlar. Toros Dağlarımın eteklerindeki bir vadinin içindedir.

Sodyum klorürlü sular grubunda incelenen Güneysu kaynakları; klorür, sodyum ve kükürtlü hidrojen içerir. Sıcaklığı 37°C, pH değeri 7.35, radyoaktivitesi 0.497 emandır. İçme tedavisi pürgatif olarak etki eder. Safra yolları hastalıklarında, bağırsak bozukluklarında yararlıdır. Banyo tedavisi ise; iştahsız ve adenitli raşitik çocuklara iyi gelir. Romatizmalılar, nevralji ve nevritliler bu sulardan çok yararlanırlar.

Kükürtlü hidrojen içeren bu tuzlu su, içme halinde kullanıldığında müshil etkisi gösterir. Dış uygulamalarda, bir taraftan kükürdün, diğer taraftan tuzun tesiriyle rezolutif ve antienflamatuvar etki görülür. Bu suretle, enflamatuvar romatizmal sendromlârda, üst solunum yollarının kronik iltihaplarında, jinekolojik sendromlârda ve bunların diğer kronik enflamatuvar şekillerinde değer kazanır. Aynı etki Çamur Suyu’nda da gözlenir. Buradaki termalite biraz düşüktür. Termalitenin yapay yolla arttırılması halinde, çamurun sıcaklığı uzunca süre taşıması nedeniyle etkisi daha uzun süreli olacaktır. Her iki suyun radyoaktif olması, sedatif etkiyi arttıracağından, antienflamatuvar etkiyle birlikte olağanüstü değerde bir kombinezon oluşturacaktır.

İçme kaynağının kapte edildiği tesiste, şifalı su üç ayrı çeşmeden akmaktadır. Sezon sırasında bu sulardan yaralanmak isteyenler, kamp alanında çadır kurmak suretiyle konaklama gereksinimlerini karşılarlar. Yine de, içme civarında yatak kapasitesi 100’ü geçen muhtelif tesisler bulunmaktadır. Sosyal ve yardımcı üniteler ise yeterli düzeydedir.

Buna da bakın:  Haruniye Kaplıcası
Comments are closed.