Figanı Kaplıcası

Çorum’un en önemli kaplıcası ise, Mecitözü ilçesinde bulunan Figanı Kaplıcası’dır. Çorum’a 48 kilometre, ilçe merkezine ise 16 kilometre uzaklıktaki Figanı köyündedir. Deniz seviyesinden 750 metre yükseklikte olan kaplıcanın eski adı ‘Beke Kaplıcalaradır. ‘Figanı Hamamı’ olarak da anıldığı olur.

Yapılan araştırmalar, kaplıca tarihinin çok eski dönemlere kadar uzandığını, Hititler ve Romalılar zamanında da işletildiğini bize göstermiştir.

Sodyum bikarbonatlı, az miktarda magnezyum içeren, oligometalik bir sudur. Temperatürü 35°C, pH değeri 7.34, radyoaktivitesi 2.15 emandır. Banyo tedavisi; romatizma., siyatik, nevralji ve kalp hastalıkları için yararlıdır.

Çorum sularının çoğunluğunda olduğu gibi, bu su da, toprak alkali ve az miktarda alkali bikarbonatlı, karbogazöz bir sudur. Total mineraîizasyonu litrede yarım gramın daha altındadır. Bu nedenle lavaj kürleri denilen, diüretik etki beklenilen içme kürlerinde kullanılabilir. İdrar arttırıcı etkisiyle vücuttaki bazı metabolizma artıklarının idrar yoluyla atımını sağlar. İdrarda pH değişmelerini olumlu yönde etkiler ve asit ortamda oluşan taşların düşürülmesine yardımcı olur. Ancak, alkalik ortamda çökelen taşlar için kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Kaplıcada tedavi tesisi olarak; 2×6 metre boyutlarında çok sayıda banyo ve havuzlar bulunur. Kadın ve erkeklerin ayrı ayrı yararlandıkları kaplıcanın sosyal tesisleri yeterli düzeydedir. Önceleri 42 olan toplam yatak sayısı bugün 100’ü geçmiş durumdadır. Sezon sırasında bu sayının da yetersiz kalması halinde, yatak sayısı kamp çadırı kurulmak suretiyle arttırılmaktadır

Laçin Hamamı ile Laçin Sarılık Suyu Kaplıcası

Laçin Hamamı ile Laçin Sarılık Suyu Kaplıcası, Çorum’a 28 kilometre uzaklıktaki Laçin ilçesindedir. İdrar yolları rahatsızlıklarına ve sarılığa iyi gelen bir suyu vardır.

Manastır Kaplıcası ve İçmesi

Manastır Kaplıcası ve İçmesi, Sungurlu ilçesinin 4 kilometre uzağındadır. Toprak kalevili acı bir içmesi vardır. Suyun bileşiminde litrede 6 grama yaklaşan tuz miktarı, içimi zorlaştırır ama endikasyon etkisini de artırır. Özellikle karaciğer ve safra yolları üzerinde tesirlidir. Bünyedeki şeker miktarını dengeleyen yararlı bir kaynaktır.

Çayköy Kaplıcası

Çayköy Kaplıcası, Çorum’un 15 kilometre kuzeybatısında, Çayköy’dedir. ‘Çay Kaplıcası’ ya da ‘Çayköy Hamamı’ diye de anılır. Kaplıca suyunun temperatürü 32-33°C’dir. Başta romatizma olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde ün yapmış bir kaplıcadır. Yüzme havuzu da bulunan kaplıcada sosyal tesis sıkıntısı çekilmez.

Ilısu Kaplıcası

Göynücek ilçesinde bulunan bir diğer kaplıca da, llısu Kaplıcası’dır. Tıbbi ve teknik özelikleri Terziköy Kaplıca-sı’yla benzerlik gösterse de, yerel yönetimlerin yatırım yapmaması nedeniyle ikinci planda kalmıştır. Sadece bölge halkına hizmet vermektedir.Romatizma, mide, bağırsak ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.